Туристическият бизнес предлага да ваксинираме безплатно чужденци на почивка у нас

OFFNews 24 юни 2021 в 12:11 1284 0

Снимка БТА

Националният борд по туризъм предлага Министерството на здравеопазването да разреши чужди граждани да идват в България и да се ваксинират безплатно.

По този начин ще бъде стимулиран туризмът, защото ще се ползват транспортни услуги, туроператори, хотели и ресторанти. Здравните власти вече няколко пъти предупреждават, че няма желаещи българи и остават ваксини, чиито срок на годност изтича и трябва да бъдат оползотворени, подарени на други държави или изхвърлени, обясняват от браншовата организация.

“След като България и всички ние сме платили с нашите данъци дозите, предлагаме те да бъдат използвани за стимулиране на ваксинационния туризъм, вместо да отидат в кошчето”, заяви д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.

Според организацията средствата за ваксините ще се върнат в държавата през туризма и платените данъци, вследствие на ползваните услуги от чуждите туристи. Практиката вече се прилага в някои страни като Сърбия, Сан Марино, Абу Даби (ОАЕ) и др. Включването на България може да доведе туристи от Западна Европа, като Германия, Франция, Испания, Италия, където все още се бави ваксинирането заради по-големия брой на населението. Също така и от съседни страни като Северна Македония, Турция, Румъния, но може да се предлага и на гостите от Украйна, Молдова, Русия и други, посочват от борда.

НБТ предлага още Министерството на туризма да организира рекламна кампания за ваксинационния туризъм на чуждите пазари след приемането на мярката. Бордът продължава да подкрепя ваксинацията на българите и държи за отпускането на ваучер по 50 лв. от държавата на всеки ваксиниран за ползване на услуги в туризма. По този начин ще бъдат стимулирани ваксинационната кампания и туристическият сектор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови