Ограниченията за влизане на туристи да отпаднат, поиска Националният борд по туризъм

OFFNews Последна промяна на 21 май 2021 в 12:20 813 0

Всички ограничения за влизане на чуждите туристи в България за летния сезон да отпаднат, предложиха от Националния борд по туризъм по време на среща със служебния министър на туризма доц. Стела Балтова днес.

От борда настояха за пълното отваряне на основните пазари за морския ни туризъм Великобритания, Германия, Русия, Полша, Румъния и Израел.

"В тях ваксинационната кампания е в напреднал стадий и съответно туристите, пристигащи от там, не представляват заплаха за здравето на българските граждани, нещо повече - рискът е по-малък дори от този, ако български гражданин пътува от София до Варна или Бургас", заяви д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.

"Същото се отнася и за другите съседни страни – Сърбия, Северна Македония и Турция. Това означава да отпаднат изискванията за представяне на PCR тестове при влизане в България", добави тя.

От борда предложиха още за турските туристи да се въведе възможността за получаване на визи по електронен път или поставянето на визи „on arrival“ на граничните пунктове за туристически сезони 2021-2022.

НБТ настоява държавата спешно да подпомогне пряко българските авиокомпании, за да могат да осъществяват чартърни полети през лятото.

От борда заявиха още: "Стартирането на повечето летни чартърни програми след края на юни означава загуба на минимум 6 седмици от ключовия за повечето авиокомпании летен сезон. До момента те са изключени от всички програми за субсидиране и са пред фалит.

Авиокомпаниите дори не са били включени в мярката за подпомагане на заетостта 60/40. Средствата от 35 евро на запълнена седалка в чартърните полети също не е пряка помощ за авиокомпаниите, а за туроператорите. Авиокомпаниите са обезпокоени, че България ще загуби през този летен сезон пазара във Великобритания.

Отделно липсва активен диалог с други три ключови пазари – Германия, Русия и Израел. Туроператори и авиокомпании масово се оплакват от тенденцията изборът на място за почивка и резервацията да се отлагат до последния момент предвид динамичната ситуация.

Хърватия е подпомогнала авиацията с 12 млн. евро, Румъния с 62 млн. евро, а Гърция – със 120 млн. евро. Авиацията има значителен дял във формирания от транспортния сектор БВП, който възлиза на 6% от общия за страната през 2019 г. Секторът има ключова роля за туризма – около половината пристигащи по въздух туристи у нас, пътуват с полети на български чартърни авиокомпании. Към този момент в страната има 20 регистрирани въздушни оператора за превоз на пътници, товари и поща, 30 авиационни технически организации, 13 учебни центъра за авиационен персонал и 33 оператора за наземно обслужване на самолети."

Националният борд по туризъм настоява, при корекцията на Плана за възстановяване и устойчивост на България, за туризма и авиацията,да бъдат предвидени минимум 3 млрд. лв. от бюджета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови