Одрински депутат предлага PCR тестовете за български туристи да бъдат безплатни

Депутатът посочва, че българските граждани, които масово идват на пазар в Одрин, са допринесли в много голяма степен за развитието на търговията и икономиката на областта

OFFNews 17 февруари 2021 в 12:58 1594 0

Турция да финансира PCR-тестовете на българските туристи, които посещават Одрин, за да пазаруват, предлага депутатът от Одрин Окан Гайтанджъоглу от основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/, предаде БТА. 

В изложеното писмено предложение депутатът посочва, че българските граждани, които масово идват на пазар в Одрин, са допринесли в много голяма степен за развитието на търговията и икономиката на областта.

"Заради въведеното преди месец изискване от турските власти влизащите в страната туристи да представят негативен тест срещу COVID-19, българските граждани престанаха да идват в Одрин, защото тестът от 100 български лева оскъпява пътуването. Фактически търговията в Одринска област замря, търговците останаха без клиентела", обясни той.

За да се съживи търговията в Одринско, той предлага тестовете да бъдат безплатни за българските посетители.

"Нашето предложение е официалните турски институции да се договорят с определени болници в България, където да се правят безплатни тестове за туристите, които желаят да посетят Одрин. Когато тестовете са повече, те ще бъдат и по-евтини. Турското министерство на туризма и културата спокойно може да обезпечи организацията и финансирането на една такава инициатива. Така ще идват повече туристи, ще пазаруват повече хора, от това ще печелят одринските търговци, ще спасим търговията и икономиката в нашия район, които преживяват трудности в условията на епидемията", посочва той.

Одринският депутат припомня, че турското министерство на туризма и културата оказва финансова подкрепа за посещенията на туристи от чужбина и осигурява преференции за пътуванията, курортите и пр.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!