Най-популярните еко пътеки в България

OFFNews 20 май 2021 в 13:33 4057 0

Пешеходният туризъм е сред най-приятните начини да прекараме лятната отпуска. Вместо да сменим седенето на дивана с лежане край басейна, нека обуем чифт хубави туристически обувки и да се отправим по екопътеките на България.

Защо започнахме с туристическите обувки? Защото екипировката е от голяма важност дори за леки летни преходи.
Дамите трябва да са особено внимателни при избора на туристически обувки, защото често накланят везните в полза на добрия изглед на обувката, вместо към удобството.

И така, на какви качества трябва да отговаря един чифт дамски туристически обувки:

Дамските туристически обувки трябва да са високи до глезена и да обхващат крака стабилно.

Подметката на дамските туристически обувки трябва да са от качествена гума, с грайфери, за да не ви подвеждат при стъпване по камъни и кални участъци.

Дамските туристически обувки трябва да са от дишащи материи, но да отблъскват водата, за да имате абсолютен комфорт на ходенето.

Избирайте обувки, които да усещате леко по-широки на крака си. След дългото ходене и от високите температури краката се подуват и не бива обувките да ви стискат.

Не купувайте дамските си туристически обувки вечерта преди да тръгнете. Хубаво е да ги поръчате и вземете поне две седмици по-рано, за да ги разтъпчете и да са ви удобни.

Чорапите нека са от естествени материи, за да се поддържа комфортна среда в обувките.

Подсещаме също за слънцезащитния крем, шапката и бутилката с вода. А ето и машрутите, по които да разходите туристическите си обувки и душата си:

Вазова пътека

Вазовата пътека и нейният най-известен участък „Вазовата екопътека“ са сред любимите маршрути на живеещите в София. Пътят стартира от Вазовата къща, пресича р. Искър и се изкачва до село Заселе след като се промуши под водопада Скакля.

По пътя ще се насладите на приказни гледки и сенчести горски преходи- ще има къде да отдъхнете и ще може да застанете на скалата, от която Вазовият герой дядо Йоцо „гледа“.

От Етъра до Шипка

Този преход свързва две емблематични места за странта ни, а бонус е красивият Соколски манастир.

Тръгването е от Етъра, като нашият съвет е да се заредите с вкусен симид и студена вода за пътя нагоре. Завържете здраво връзките на своите туристически обувки и да поемаме нагоре.

Пътеката ще ни насочи първо към Соколския манастир и неговата чешма с осем чучура, за която има интересна история, но ще я научите на самото място.

Продължавате по маркировката по пътека и след около час и половина ще излезете на асфалтовия път в подножието на връх Шипка.

Оставете краката ви да починат и изкачете заветните стъпала до върха.

От Аладжа Манастир до Златни пясъци

В този маршрут съчетавате горска разходка с къпане в морето. Ще ви трябват не само дамски туристически обувки, но и бански, така че се подгответе.

Маршрутът е лесен, любим е за децата на Варна и околните вилни зони. През цялото време пътеките се вият из природен парк Златни пясъци, известен с разнообразните си растителни видове.

По пътя има изградени и маси за почивка, така че ще се получи една наистина приятна разходка.

И отново напомняме – добрата екипировка, включваща удобни дамски туристически обувки, проветриви дрехи, храна и застраховка, са вашата гаранция за безаварийно пътешестване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews