Quantcast

Хотелите ще пращат в реално време данни за туристите в МВР

OFFNews Последна промяна на 18 ноември 2015 в 12:30 2496 2

Снимка БГНЕС

Министерството на туризма работи по проект, чиято цел е хотелите в реално време да изпращат в данни в МВР и НАП за отседналите туристи.

Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова след заседанието на Министерския съвет.

Предвиждаме да се предава абсолютно цялата информация за туристите - имената, адреси, с каква цел идват в нашата страна, дали са сами, или със семействата им, всичко, свързано с тях. Разбира се, защитата на личните данни ще бъде спазена и ще се съобразим изцяло с изискванията на МВР. Това ще е онлайн система по защитени канали, така че автоматично, в момента, в който туристът пристигне и се регистрира, данните вече ще са постъпили в системата на МВР. Това е важно, тъй като в момента предаването на тази информация става със закъснение, обясни Ангелкова.

Към днешна дата е изключително важно всичко да е онлайн и максимално бързо, сега и веднага, за да може информацията да постъпва към органите, каза тя.

Предаването на данните до НАП пък ще помогне за осветляването на приходите на хотелите, допълни министърът.
За хотелите, които не въвеждат данните в системата, са предвидени глоби и дори затваряне и забрана на дейност за известно време.

Онлайн системата ще бъде тествана в края на следващата година.

Министърът каза още, че за момента не може да уточни дали онлайн системата ще обхваща и къщите за гости.

Проектът ще е на стойност 800 000 лева, които са заложени в бюджета на министерството.

Подготвят се и промени в Закона за туризма и Наредбата за единна система за туристическа информация. Там ще бъде детайлно регламентирано и самото свързване на тези регистри.

Ангелкова подчерта, че законопроектът вече е готов и предстои той да бъде обявен за обществено обсъждане. Предвижда се до края на годината той да бъде внесен в Министерския съвет, а от началото на следващата година да стартира процедурата в парламента.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.11 2015 в 14:07

ШЕОМРА!

Няма такава държава!
Абе тая разкрачена кърджалийска кранта осъзнава ли, че има т.нар. пакетни услуги за групи. Предплатени пакети на наши хотелиери, закупени от чужди туроператори, които се препродават като ваучери до последния момент, понякога до 48часа преди настаняването на съответната група?
Сега какво ще направят? Ще задължат всички хотелиери да си закупят за своя сметка четци за лични документи? Или
може би скенери? За да стане съспенса пълен, когато някой чужденец види да му сканират личната карта.
Абе като се замисля, защо не вземат направо да препишат нововъведенията на д-р Менгеле? Настаняване само след сканиране на пръстите на ръцете и на краката! За по-сигурно и на ретината на очите!
И един електронен въпросник с 150 въпроса - откъде си, къв го дириш тука, до кога, как се казва баба ти, ще употребяваш ли алкохол, ами дрога, ползвал ли си момичета на повикване, чукал ли си камериерки... те така.

18.11 2015 в 13:57

Малоумници. Не можете да вържете системите на КАТ с общинските системи за местни данъци и такси, но иначе се чудите с какви абсурдни "проекти" да откраднете още пари и да натоварите допълнително тези, от чиито пари си смучете и заплатите, покрай кражбите.