Хотелите ще пращат в реално време данни за туристите в МВР

OFFNews 18 ноември 2015 в 12:30 2960 2

Снимка БГНЕС

Министерството на туризма работи по проект, чиято цел е хотелите в реално време да изпращат в данни в МВР и НАП за отседналите туристи.

Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова след заседанието на Министерския съвет.

Предвиждаме да се предава абсолютно цялата информация за туристите - имената, адреси, с каква цел идват в нашата страна, дали са сами, или със семействата им, всичко, свързано с тях. Разбира се, защитата на личните данни ще бъде спазена и ще се съобразим изцяло с изискванията на МВР. Това ще е онлайн система по защитени канали, така че автоматично, в момента, в който туристът пристигне и се регистрира, данните вече ще са постъпили в системата на МВР. Това е важно, тъй като в момента предаването на тази информация става със закъснение, обясни Ангелкова.

Към днешна дата е изключително важно всичко да е онлайн и максимално бързо, сега и веднага, за да може информацията да постъпва към органите, каза тя.

Предаването на данните до НАП пък ще помогне за осветляването на приходите на хотелите, допълни министърът.
За хотелите, които не въвеждат данните в системата, са предвидени глоби и дори затваряне и забрана на дейност за известно време.

Онлайн системата ще бъде тествана в края на следващата година.

Министърът каза още, че за момента не може да уточни дали онлайн системата ще обхваща и къщите за гости.

Проектът ще е на стойност 800 000 лева, които са заложени в бюджета на министерството.

Подготвят се и промени в Закона за туризма и Наредбата за единна система за туристическа информация. Там ще бъде детайлно регламентирано и самото свързване на тези регистри.

Ангелкова подчерта, че законопроектът вече е готов и предстои той да бъде обявен за обществено обсъждане. Предвижда се до края на годината той да бъде внесен в Министерския съвет, а от началото на следващата година да стартира процедурата в парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!