Ангелкова даде старт на туристическия сезон в Белоградчик

OFFNews 21 април 2015 в 15:38 2120 0

Снимка от официална церемония по откриването на туристическия сезон в община Белоградчик

Министърът на туризма Николина Ангелкова откри туристическия сезон в община Белоградчик по време на официална церемония на централния площад в града.

„Белоградчик е пример за успешно използване на европейските средства за развитие на туризма“, каза министър Ангелкова по време на церемонията, където присъстваха кметът на община Белоградчик Борис Николов, областният управител Момчил Станков, народните представители Владимир Тошев и Иван Иванов.

Ангелкова цитира и статистика, според която през 2014 г. туристическите обекти в Белоградчик са регистрирали над 75 хил. посещения, от които около 17 хил. са на чужденци. 

„Северозападна България е регион с висока безработица, но община Белоградчик показва, че с последователни усилия туризмът може да даде алтернатива за развитието на региона“, подчерта министърът.

Тя припомни, че на Белоградчишката крепост е реализиран проект по ОП „Регионално развитие“ 2007 – 2013 г. на стойност близо 3 млн. лв. Добър пример е и проектът на общината, финансиран по Програмата за развитие на селските райони, по който са доставени велосипеди и са изработени указателни табели за планинско колоездене, каза министърът.

„Надявам се повече общини да се възползват от възможностите, които дават програмите за трансграничното сътрудничество в туризма“, обясни Ангелкова.

По думите й местната власт и бизнесът от Белоградчик поддържат добро партньорство с Контактния център "Дестинация Дунав" - звеното за техническо подпомагане развитието на туризма по Дунав в България.

Общината участва и в проекта на Дунавския компетентен център за реализацията на двата туристически маршрута „По пътя на римските императори“ и „По пътя виното“, в които са включени обекти по реката от Хърватска, Сърбия, България и Румъния.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews