Започна конкурсът "Най-зелените компании в България"

Александър Новков 14 април 2015 в 20:33 3113 1

Снимка OFFNews

Започна петото издание на конкурса "Най-зелените компании в България 2014", чиято цел е да отличи компаниите у нас, които развиват бизнеса си по отговорен за природата начин.

Конкурсът е отворен за абсолютно всички компании, независимо от това в какъв бранш развиват своята дейност и колко служители работят в тях. Те трябва да са функционирали през цялата 2014-а, тъй като конкурсът оценява техните активности през изминалата година, заяви Надя Маринова, председател на журито и основател на "b2b Media" на пресконференция по повод старта на надпреварата.

Този конкурс дава възможност на компании, които широко са разгърнали своите зелени практики, да се включат и да покажат какво са направили.

Една от основните причини за провеждането му е, че в българското законодателство няма много изисквания за зелените практики, а нещата са по-скоро пожелателни. Когато една компания прилига зелени практики и инвестира средства в това, обикновено е от добра воля.

Маринова каза още, че "тъй като това не е нещо задължително, но е важно да се случва, ние искаме да насърчим тази дейност и да дадем тези отличия, които за компаниите действително са престижни".

Тя очаква тази година компаниите, които ще се включват, да са с около 30% повече спрямо миналата година на базата на това, че са разширени представителството на секторите в категориите.

Десетте категории са: автоиндустрия, транспорт, логистика и телекомуникации; енергетика, технологии и ИТ услуги; индустрия и производствен сектор; рециклираща промишленост, управление на отпадъци; обществени организации, общини и държавни структури; строителство, недвижими имоти, търговски площи, бизнес сгради; туризъм, хотелиерство и развлекателна индустрия; финансови, банкови, счетоводни и правни услуги; био индустрия, зелен бизнес; хранителна индустрия, сектор "услуги", търговия и селско стопанство.

Двете най-съществени нови неща тази година са, че за първи път има обособена цяла категория, която не е за бизнес организации, а за обществени организации и структури, и такава за биоиндустрията.

Също така има специална категория за зелена личност на България. Тази награда не се определя от журито. Тя е отворена публична награда. Номинираните трябва със своята зелена позиция да имат влияние в обществото. След получаването на номинациите те ще се обявяват публично на сайта на конкурса и ще започне гласуване, като на базата на събраните гласове ще бъде определен носителят на приза.

За първи път има и награда за медиите. Тя е за журналисти, които са писали на зелена тема, независимо каква. Всеки желаещ да участва може да изпрати материала си на по имейл. Победителят ще получи освен сертификат и велосипед.

Тази година конкурсът е под патронажа на президента Росен Плевнелиев и на Министерството на околната среда и водите, като ще има и специална награда от министерството и министър Василева ще връчи приза на победителя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови