125% повече туристи по Южното Черноморие

OFFNews 06 август 2021 в 15:51 6187 0

125% повече туристи по Южното Черноморие спряно 2020 г. отчитат от Бургаската туристическа камара. Най-много са българските и румънските туристи.

62 на 100 е спадът на чартърните полети за юли спрямо годината преди пандемията. 

Според данните най-много чуждестранни туристи с чартърни полети пристигат от Австрия, Белгия, Дания, Чехия, Германия, Ирландия, Нидерландия, Полша и Украйна. 

"Тъй като масовият туризъм е заменен със семейни почивки и повечето туристи пристигат с автомобили, огромен проблем се оказва липсата на достатъчно паркинги, каза Веселин Налбантов, хотелиер от Слънчев бряг, цитиран от БНР. "В момента, тъй като е пълно всичко, всички местенца – частни, държавни улици, алеи, градинки, са запълнени с коли, което е малко нелицеприятно", допълни той.

Летовниците са основно българи, които заради ограниченията за пътуване зад граница избират родното море за почивка. Това са предимно семейства, които пристигат със собствен транспорт, каквито и бяха очакванията заради спрените полети от редица държави.

Цените на платените паркинги обаче са доста високи - за открити паркинги между 10 и 15 лв. за ден, а на закрити достигат до 20 лв.

"Други години голяма част от чуждестранните туристи пристигаха със самолети и проблемът с паркирането не беше толкова остър. Това лято чартърните полети са намалели с 62% в сравнение с предпандемичната 2019 г.", посочват от Бургаската туристическа камара. През 2020 г. сривът на чартърните полети е  80%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови