За девети път: Новак Джокович спечели Australian Open

OFFNews 21 февруари 2021 в 15:10 4072 0

Водачът в световната ранглиста Новак Джокович спечели девета титла от Откритото първенство на Австралия и общо 18-а в турнирите от Големия шлем. Джокович победи Даниил Медведев със 7:5, 6:2, 6:2 във финала на надпреварата.

Сърбинът започна ударно двубоя и проби в началото за преднина от 3:0, но след това Медведев изравни при 3:3. Двамата тенисисти взимаха подаванията си до 6:5 в полза на Джокович, когато водачът в ранглистата направи решителен пробив и взе първия сет.

Руснакът проби на старта на втората част, но след това Джокович доминираше на корта и взе шест от следващите седем гейма. В третата част сърбинът отново направи пробив и след това не изпусна преднината си, затваряйки мача с нов пробив след час и 53 минути игра.

"Искам да благодаря на този корт, на Род Лейвър Арена, всяка година те обичам все повече и повече", каза световният номер 1 на награждаването. "Емоционално това бе един от най-трудните турнири в живота ми. Трябваше да се затворя в черупка, за да избегна всички неща, които могат да ме разсеят и да се концентрирам върху играта. Успях да го направя, заедно с моя екип, изненадах приятно себе си със способността си да се възстановявам", добави той. 

Повече титли от един турнир от Големия шлем има вече само Рафаел Надал - 13 от "Ролан Гарос".

С успеха си в Австралия 33-годишният Джокович спечели 2,15 милиона щатски долара, а ще оставане на върха на ранглистата до 8 март, което значи, че ще подобри рекорда на Федерер за най-много седмици като номер 1 в света, предаде БНР.

Даниил Медведев ще получи 1,18 милиона и 1200 точки и ще се изкачи на трето място в световната ранглиста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови