Джокович признал на летището, че не е ваксиниран

OFFNews 10 януари 2022 в 10:36 2373 0

В хода на делото за отмяна на анулирането на визата за влизане в Австралия на сръбския тенисист Новак Джокович бяха разпространени редица документи, включително и съдържанието на разговора на световния номер 1 с граничните власти на летището в Мелбърн.

То съдържа стандартните въпроси за цел на посещението в страната и завършва с въпрос дали е ваксиниран. На него Джокович отговаря, че не е ваксиниран, а след това добавя, че е прекарал два пъти инфекцията - през юни 2020 и декември 2021 година. Така светът най-накрая получи отговор на въпроса, на който Джокович избягваше да даде категоричен отговор в последните месеци.

Именно в последното заразяване, което става основание за издаването на специално медицинско разрешение да участва на Откритото първенство на Австралия, се съмняват местните власти и затова анулираха визата му.

Според правителствените адвокати, изключението за ваксиниране се отнася само за хора, за които има доказателства, че са имали тежка инфекция от COVID-19, какъвто не бил случаят на Джокович.

Служителят казва на Джокович, че визата му може да бъде анулирана и му дава 20 минути да го убеди, че това не бива да се случва.

“В 4 часа сутринта? Поставяте ме в много неизгодна позиция. Ако не бях изпълнил всички изисквания на вашето правителство, сега нямаше да стоя тук пред вас”, казва Джокович, който в момента вече е освободен от центъра за временно настаняване на имигранти, където беше настанен в последните дни.

Чака се финалното решение на австралийското правителство по случая, като Джокович може да бъде екстрадиран и да получи забрана за посещение на страната за три години.

Междувременно сърбинът получи много неочаквана подкрепа от британския политик Найджъл Фараж. Публикацията му в социалните мрежи предизвика вълна от иронични коментари, тъй като Фараж беше един от политиците, които най-много настояваха за Брекзит и засилване на контрола по британските граници.

Неизвестността какво ще се случи с Джокович роди и много слухове, като семейството му в Белград също не е наясно изцяло със ситуацията.

“Прекарахме безсънна нощ. Семейството ни преминава през тежък момент. Новак показа издръжливост и вяра в своите идеали. Той се бори не само за себе си, а за целия свят. Срещу него се изправи системата в Австралия. Всичко е политика. Последната информация е, че е отново задържан (б.р. това беше опровергано от властите). След решението на съда бяхме за кратко щастливи”, коментира Джордже Джокович пред ТВ Прва.

Федералният министър за имиграция, гражданство и мултикултурните работи Алекс Хаук ще има последната дума, като трябва да я произнесе в близките часове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови