Откраднали колата на Илия Златанов от ''8-те джуджета'' с ''активно мероприятие''

OFFNews 22 февруари 2024 в 12:06 3045 0

Илия Златанов

Снимка Кадър: Нова тв

Илия Златанов

Човекът, от когото тръгна разследването "Осемте джуджета" - Илия Златанов, съобщи, че автомобилът му е бил откраднат преди два дни при сложно планирана акция, която според него е "активно мероприятие" за сплашване.

Това се случило през нощта. Автомобилът бил откраднат от подземния паркинг в жилищна сграда, разказа бизнесменът пред bTV.

"Пред входа има главно електрическо табло, което не се заключва. Крадците изключват тока на целия вход. По този начин контролът за достъп до вратата на входа се освобождава и те влизат вътре. От под таблото изключват осветлението на подземния паркинг и камерите. След това влизат през аварийния вход, като къртят скобата на паркинга. Подготвят колата. В това време съсед ги вижда в 3:20 часа през нощта. Те също го виждат и бягат – без колата. Връщат се в 5:20 часа със собствен автомобил. Единият повдига бариерата с гърба си, а другият взема автомобила ми. Безспорно ясно е, че са дошли в гаража заради моята кола. Било е проучено, познават много добре електрическата инсталация“, каза Златанов.

МВР е установило регистрационния номер на автомобила, с който крадците пристигат. Предполага се, че е откраднат. По думите на Илия Златанов полицията е реагирала много професионално.

Според него кражбата е предупреждение към него заради разследването по "Осемте джуджета" за корупция в съдебната система.

„Наскоро бях при съдия Талева да дам обяснения по „Осемте джуджета“. Откакто съм се върнал през 2021 г., аз съм викан 49 пъти. Отделно моето семейство е викано също приблизително толкова. Няма седмица, в която да не съм викан – в някое районно, в СДВР, при следователи или прокурор. Даваме едни и същи показания постоянно и искат да се получи несъответствие, за да прехвърлят вината към мен“, коментира Илия Златанов. 

В началото на този месец определената временно за прокурор, който да провери случая - съдия Даниела Талева, отказа да образува разследване, тъй като не е установила данни за престъпление на и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов. 

Илия Златанов е бивш собственик на най-големия производител на асансьори "Изамет". В разследването "Осемте джуджета" разказва как през 2019 г. е потърсил съдействие чрез препоръчания му от приятел бивш следовател Петьо Петров, известен като Петьо Еврото, заради конфликт със сина си Явор Златанов, който присвоил активи от бизнеса им в дружеството. След този разговор Златанов подал сигнал за изнудване в бившата спецпрокуратура.

Името на разследването идва от столичното заведение, за което в свое разследване Антикорупционният фонд описа как ресторантът се ползва за щаб-квартира на Петър Петров-Пепи Еврото.

При разследването, започнало претърсване в дома и офиса на Явор Златанов, като са намерени множество златни монети и пари, които са иззети като веществени доказателства. Няколко месеца след началото на разследването златните монети са върнати по разпореждане на прокурора Дилян Деянов, но не на Явор Златанов, а на баща му, който пред Антикорупционния фонд твърди, че още на паркинга на спецпрокуратутрата златните монети били натоварени в багажника на автомобил на тогавашните съпрузи Петьо Петров и Любена.

Илия Златанов разказа още, че двамата са присвоили имуществото и бизнеса в "Изамет".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки