Какво предлага служебният кабинет за контрол на главния прокурор

OFFNews 04 ноември 2021 в 10:24 1739 0

Заложените от служебното правителство мерки в Плана за възстановяване и устойчивост предвиждат главният прокурор да може да бъде разследван само от обвинители с ранг на прокурори от Върховната касационна прокуратура. Не само за работещи във ВКП, а за всички с този ранг.

Това обясни министърът на правосъдието Иван Демерджиев пред БНТ. Той уточни, че Европейската комисия много сериозно е поставила въпроса за отговорността на ръководителя на държавното обвинение и заместниците му, както и обществения контрол върху актовете му.

Предвиден е случаен избор на прокурора, който да води разследването, а също и възможност главният прокурор да бъде отстранен временно от длъжност, докато тече разследването срещу него, посочи наследникът на Янаки Стоилов в МП.

„Заложено е още разследващият прокурор да има възможност да стане съдия със същия ранг, след като приключи работата си по разследването на главния прокурор. За осъществяването на всичко това не са необходими промени в Конституцията“, обясни Демерджиев.

Според него специализирано правосъдие трябва да съществува, но не по начина, по който функционира сегашната структура. Министерството на правосъдието е предложило към апелативните съдилища да има по няколко магистрати, които да извършват тази дейност.

Иван Демерджиев коментира още, че не вижда доверие от страна на професионалните среди в работата на Висшия съдебен съвет.

Според него през последните месеци ВСС бяга от взимането на важни решения чрез различни процедурни хватки и отлага разглеждането на искания от изключително обществено значение. А проблемите се трупат. Служебният министър на правосъдието смята, че трябва да се намери баланс в квотите, които излъчват състава на Висшия съдебен съвет.

По думите на министъра трябва да има промени и в процедурите за получаване на българско гражданство. Демерджиев се обяви за отпадането на инвестиционното гражданство, при което се осигурява български паспорт срещу определени инвестиции у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови