Бъдни вечер е!

OFFNews Последна промяна на 24 декември 2014 в 00:01 16074 7

Бъдни вечер!

На този ден християните се подготвят духовно – чрез пост, изповед и молитва, да посрещнат Христовото Рождество.

В народните обичаи могат да се открият различни традиции за посрещането на празника, някои от които и езически.

Част от символиката на празника е самата трапеза – храната е задължително постна и в изобилие. Вярва се, че каквато е трапезата, такава ще е следващата година.

Смята се, че ястията трябва да са 7, 9 или 12 - това са три от свещените числа на древноюдейската Кабала. (Кабалата е учение, смятано за мистично, като основната идея е, че всеки човек е свързан с Бог и че трябва да работи върху различни аспекти на своята душа, за да постигне хармония).

Под масата се поставя слама, напомняща за Витлеемските ясли, в които е родила Дева Мария.

Освен постните ястия, се меси и обреден хляб, питка. Най-възрастният, обикновено мъж, в къщата разчупва питката и първото парче символично се оставя под иконата на Богородица, после - за къщата, а следващите парчета се раздават на всеки член от семейството според възрастта. След вечеря трапезата не се прибира в символ на очаквания гост.

В огъня през цялата нощ трябва да гори дъбово или крушово дърво, наричано бъдник, което с топлината и светлината си символизира раждането на Христос.

През нощта коледари тръгват по къщите и пеейки народни и църковни песни, разнасят радостна вест за Христовото Рождество.

Според езическите традиции по някои краища на нашите земи се вярва, че в навечерието на Рождество Христово стопанката на дома трябва да залъже с погача злия бог Коледо. Питката трябва да е кръгла или завита като кравай, но замесена постна, без яйца и мляко. Ако някой е сторил тежък грях в дома през годината, отгоре й се намазва малко мед за омилостивяване на злопаметния Коледо.

Друга от езическите традиции е свързана с вярването, че от този ден зависи плодородието. Затова на трапезата се поставят храни, които при приготвянето си набъбват. Извършват се магически действия (гадаене) за плодородие, за здраве и благополучие на всеки член от семейството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.12 2014 в 23:24

Още нещо, българинът, ако ще да ходи всеки ден на църква, пак ще си остане "езичник" по душа. И не само той. Единственият християнин умря на кръста. Останалите са лицемери, които просто ги е страх от смъртта.

24.12 2014 в 23:17

Benita, тези традиции не са случайни и имат духовен смисъл и енергиен заряд. Това са практики от хиляди години, не от вчера. Бъдни вечер няма в никоя друга държава, а Коледа/Коляда се празнува само от определни народи и също е много по-стар обичай от самото християнство. "Езическите" ритуали и православието НЕ си противоречат, нито си пречат. Напротив, православието е пропито с езичество. Иди си поговори с някой свещеник (хетеросексуален по възможност) да ти обясни.

Здравият разум също отхвърля това да имаш въображаеми приятели, на които да се молиш от време навреме и то заповядвайки им "Дай ми...".

24.12 2014 в 20:11

Също така най-възрастната жена прекадява с тамян цялата къща.
Весели празници на всички!

24.12 2014 в 15:08

Освен да опитам още веднъж...

Да вярваш, че каква ще е годината ти, зависи от това какво си сготвил на Бъдни вечер, е като да вярваш, че ще си вечно щастлив с половинката си, ако не-знам-си-какво си счупил правилно на сватбата си.

Да се радваш на Коледа заради китната елха, подредената трапеза и пиенето на корем, е като да се радваш, че се жениш заради пържолите, уискито и кючеците.

Не е нужно да си дълбоко религиозен, за да погледнеш отвъд яденето, пиенето и хапчетата за газове на празника. Любопитно, ако не празнувате "нашите религиозни празници", какво празнувате тогава.

24.12 2014 в 09:24

За минусите.Първо си прочетете историите за религиите и как са избарани празниците в християнството. Наздраве.

24.12 2014 в 08:48

Ами идете в манастир. Или не четете подобни "езически" писания.А, аз и моите близки ще идем да празнуваме с нашите коледари с традиция и без здрав разум. Весели празници.

24.12 2014 в 00:31

Няма никаква връзка между празника, броя на ястията и храната на масата.

Причината ястията да са постни на Бъдни вечер е, че вечерта е последният ден от Рождествените пости, които приключват на Коледа след литургия. Постещите миряни най-често седмици преди Бъдни вечер са се причастили. Ако не сте постили последните 40, няма никакъв смисъл да го правите на Бъдни вечер.

Щом публикувате статия за православен празник, изхвърлете всичките суеверия и подобни бози от нея. В православната вяра няма суеверия, няма традиции. В здравия разум също.

Бъдете образователна медия, а не парцал.