Зеленски обяви пред руски журналисти, че е готов на големи отстъпки. Москва забрани интервюто

OFFNews 27 март 2022 в 21:51 25875 2

Украинският президент Володимир Зеленски даде интервю за руски журналисти, в което заяви, че е готов на сериозни отстъпки, но руският СЕМ - Роскомнадзор, забрани на медиите в страната да го излъчат.

Разговорът бе с Иван Колпаков, главен редактор на "Медуза" (забранен в Русия), Тихон Дзядко, главен редактор на телевизионния канал "Дожд" (забранен в Русия), писателят и журналист Михаил Зигар и Владимир Соловьов, кореспондент на "Комерсант".

Зеленски заяви, че е готов да обсъжда неутрален статут на Украйна, както и статут на държава без ядрени оръжия, но ако получи гаранции за сигурност.

В преговорите с Русия се обсъжда и признаването на руския език за официален в Украйна, заяви Зеленски.

Той отиде и по-далече, посочвайки, че е възможен компромис с Русия и за Донбас.

"Споразумение с Русия е възможно, само ако руските сили се изтеглят от страната", подчерта президентът на Украйна.

Ето какво още каза Зеленски за неутралния статут на държавата:

"Гаранциите за сигурност и неутралитет, неядреният статут на нашата държава - готови сме да го направим. Това е най-важният момент. Доколкото си спомням, това беше първата принципна точка за Руската федерация. И доколкото си спомням, това беше причината да започнат войната. Така че тази точка е гаранция за сигурността на Украйна. И тъй като те казват, че това е гаранция и за тях, за мен това е логично. И това се обсъжда. Това е дълбоко обмислено, но съм заинтересован да не се превърне в поредната хартийка като меморандума от Будапеща. Интересуваме се да превърнем този документ в сериозен договор."

За руския език:

"Най-голямата вреда на руския език я нанесе Владимир Владимирович Путин. Мисля, че щетите са непоправими. Разбира се, извън Русия хората ще се притесняват понякога да говорят на руски в някои среди. Това е всичко".

Според него отношението към Русия се е влошило след 24 февруари - датата, на която Путин нахлу в Украйна.

"Влоши се много силно. Емоционалният компонент към Руската федерация, към хората, е загубен. През този месец се наблюдава глобално, историческо и културно разделение. В световен мащаб. Това не е просто война. Смятам, че е много по-лошо от това. Дълбокото разочарование е, че голяма част от населението подкрепя Русия по различни причини. Дори не искам да кажа, че това е информационно промиване на мозъци", казва Зеленски.

За т. нар. лаборатории за разработка на биологически оръжия в Украйна:

"Това е анекдот. Нямаме нито ядрени оръжия, нито химически биолаборатории, нито химически оръжия."

Ето и разговорът на Зеленски с руските журналисти. Видеото бе публикувано от президентската администрация в Киев:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

810

2

sashkvask, Костя копейкин и още една шепа нещастни фашисти в подкрепа на Путлеровата позорна последна авантюра.