Стрелецът по Фицо обвинен в опит за убийство за отмъщение. Гордеел се с постъпката си

Финансовият министър обвини медиите за покушението - критикували премиера и настройвали обществото срещу него

Мая Младенова 16 май 2024 в 13:58 3045 2

Стрелба срещу Роберт Фицо

Снимка АП/БТА

Моментът на стрелбата срещу премиера на Словакия Роберт Фицо

Задържаният за покушението над министър-председателя на Словакия Роберт Фицо е с повдигнати обвинения за опит за убийство за отмъщение, съобщава словашката телевизия Markíza днес.

71-годишният Юрай Цинтула бе арестуван след стрелбата по премиера вчера следобед. Мъжът произведе шест изстрела при публична изява на Фицо пред културния център в град Хандлова, където правителството е имало изнесено заседание.

Ако бъде признат за виновен, той може да бъде осъден на доживотен затвор. В момента нападателят е задържан в Нитра, в западната част на страната, пише изданието The Slovak Spectator. По професия той е писател и член на Съюза на словашките писатели и живее в малкия град Левице, в югозападната част на страната.

Според телевизия Markíza Юрай Цинтула се гордее с това, което е извършил.

Цинтула е бил част от група, протестираща срещу Фицо и неговото правителство на 24 април. Тогава правителството е провело заседание в село Долна Крупа, област Търнава, в близост до град Левице. Групата демонстранти е пристигнала там, за да подкрепи Украйна и да изрази несъгласието си с позицията на Фицо и неговото правителство по отношение на конфликта в Украйна и с намерението на правителството да премахне обществената телевизия RTVS и да я замени с медия, удобна на властта, пише The Slovak Spectator. Демонстрантите са викали "Предатели" по адрес на министрите, както и "Спрете Фицо".

Тази сутрин Съветът за сигурност в Словакия и правителството са провели заседание, а преди началото на заседанието министърът на финансите Ладислав Каменицки е обвинил медиите за нападението срещу премиера - според Каменицки атаката е предизвикана от критичните материали за правителството на Фицо.

След нападението на 15 май бяха повдигнати няколко въпроса относно сигурността на министър-председателя - дали охраната е наблюдавала тъплата пред културния център и дали са билив взети предвид по-ранни твърдения на министър-председателя за потенциално нападение.

„Очевидно там цареше хаос, а това не е добре“, заяви бившият началник на полицията Щефан Хамран пред вестник Denník N.

„Не разбирам защо охранителите се мотаеха наоколо и тичаха към нападателя. Имаше полицаи [които да се справят с него]“, добавя той.

Службата, която защитава държавните служители, се оглавява от Павол Крейчи, председател на Словашката асоциация по джудо и служител на партия „Глас“, от ноември 2023 г., когато правителството на Фицо вече е на власт от няколко седмици. "Глас" е една от двете партии в коалиция с партията "Смер" на Фицо.

Полицейският инспекторат, който се занимава с полицаи, нарушили разпоредбите, обяви, че е започнал разследване на действията на полицията във връзка с нападението в сряда.

Мая Младенова

Мая Младенова e журналист, редактор и преводач. Започва кариерата си преди близо 20 години във вестникарството. Заместник главен редактор на OFFNews от 2012 г. Пише за медии, политика и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

905

2

cunimi cu

17.05 2024 в 16:08

Сега е ред но Орбан и нашият боклук.

245

1

Джендо Джедев

16.05 2024 в 17:41

"Финансовият министър обвини медиите за покушението - критикували премиера и настройвали обществото срещу него"

Звучи доста познато... На всичкото отгоре, медиите са завзети от тия убавци. Но явно не всичките.