САЩ разрешиха на Украйна да използва техни оръжия в Русия, но само край Харков

OFFNews 31 май 2024 в 07:31 3234 2

Снимка БТА/АП

САЩ са разрешили на Украйна да използва доставени от тях оръжия за удари на територията на Русия, но само в близост до подложения на тежък обстрел украински град Харков, съобщи Ройтерс, като се позова на изявление на официален американски представител.

Агенцията отбелязва, че това решение означава обрат в позицията на президента Джо Байдън, който досега твърдо отказваше да позволи на Украйна да използва американско оръжие за такива удари, информира БТА. 

Байдън частично е отменил забраната за използване на американски оръжия от страна на Украйна за удари на руска територия за защита на град Харков, предаде Асошиейтед прес, като се позова на американски официални представители.

"Политико" също съобщи, че американският президент Джо Байдън тайно е дал на Украйна разрешение за нанасяне на удар с американски оръжия на територията на Русия, но единствено в района на Харков, позовавайки се на американски официален представител, както и на два други свои източника, запознати с този план.

"Президентът наскоро нареди на екипа си да гарантира, че Украйна ще може да използва американски оръжия за целите на ответни огневи действия в град Харков, така че Украйна да може да отвърне на удара на руските сили, които ги удрят или се готвят да ги ударят", съобщи "Политико". Изданието се позовава на американски официален представител, който допълва, че политиката за разрешаване използването на оръжия с голям обсег на територията на Русия "не се е променила".

В материала на "Политико" не се посочва кога Байдън е дал това разрешение.

Руският президент Владимир Путин предупреди за заплахата от глобален конфликт, ако западните съюзници на Киев му позволят да използва оръжия, които те са доставили, за нанасяне на удари на територията на Русия. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    1000

    3

    кинджал

    31.05 2024 в 10:46

    Шериф Байдън пече блатниците на бавен огън.

    145

    1

    Джендо Джедев

    31.05 2024 в 08:01

    Напълно съм съгласен с Младен. А и с половинчати мерки не се води война.
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх