Путин тихо плаче: И Германия разреши на ВСУ да бие по Русия

Светослав Метанов 31 май 2024 в 14:11 7432 4

Шолц
Канцлерът Шолц с президента Володимир Зеленски.

Германия също разреши на Украйна да атакува цели на руска територия с германски оръжия.

Според Der Spiegel федералното правителство също така е разрешило на Украйна да обстрелва руска територия с военно оборудване, доставено от Германия. Решението е в резултат на неотдавнашното увеличаване на руските нападения в граничния район на Харковска област.

„Германия се е съгласила с Украйна, че оръжията, които доставяме, ще бъдат използвани в съответствие с международното право. Заедно сме убедени, че съгласно международното право Украйна има право да се защитава от тези нападения", заяви говорителят на правителството Щефен Хебестрит.

В същото време германската опозиция се отнася критично към решението.

„Призовавам канцлера Шолц категорично да отхвърли искането за използване на западни оръжия на руска територия“, заяви лидерът на Лявата партия Жанин Вислер преди обявяването на решението.

Тя нарече исканията да се разреши това „безотговорни и много опасни“. Всяка западна ракета, която удря Русия, увеличава риска от непремерена ескалация на тази война. Основателката на партията Сара Вагенкнехт формулира подобно предупреждение.

„В продължение на две години ние пресичаме една след друга червените линии и все повече се превръщаме в партия на войната“, заяви политикът.

По-рано днес и Съединените щати позволиха на украинската армия да използва американска техника за противовъздушна отбрана, за да унищожава цели на руска територията на Русия, ако те заплашват Украйна.

Вестник „Вашингтон пост“ цитира служител на Белия дом, според когото Украйна „няма никакви ограничения“ за използването на средства за противовъздушна отбрана, предоставени от САЩ, за сваляне на руски ракети или изтребители над руска територия, „ако те представляват заплаха за Украйна“.

Вчера редица медии съобщиха, че администрацията на президента Джо Байдън тайно е дала разрешение на Украйна да нанася удари по руска територия с помощта на оръжия, предоставени от САЩ. В момента са разрешени удари в близост до границите на Харковска област. Днес за това писаха още няколко авторитетни медии, като се позоваха на свои източници.

Президентската канцелария потвърди, че Украйна е получила разрешение от САЩ да използва американско оръжие за нанасяне на удари по руска територия.

Виж още за:

    Светослав Метанов

    Светослав Метанов е журналист. От 2015 г. е редактор в OFFNews. Преди това е работил в Клуб Z и вестник Труд.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    788

    4

    jorj

    31.05 2024 в 17:07

    Джуджето тихо плаче, ама чуйте как силно реве кака ти Ку велана, та извънредно заседание на НС иска!!!! Да не даваме оръжие на братята си украинците и те да нестрелят със западно по родината й путландия, пък България руските кучета е яли!!!!!!!!!!!!!!!!!
    ДТЕРММ..!!..

    1246

    3

    БотоксПутю

    31.05 2024 в 15:19

    Най-после и Аллах Керим! И тази шушумига най-после разбра за какво става дума.

    145

    2

    Джендо Джедев

    31.05 2024 в 15:06

    Вие първо дайте Таурусите, пък после ще говорим!

    2550

    1

    alfakentavur

    31.05 2024 в 14:24

    Браво!
    Тъкмо повод люгерчето да наплюе ПП/ДБ.

     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх