Сърбия пусна филм за ''зверствата на българския окупатор'', лично подкрепен от Вучич (видео)

Той се ползва и с мощна подкрепа от сръбската църква

Ружа Райчева 16 юни 2024 в 20:15 125462 18

Кадър от т.нар. документален филм

Снимка YouTube/Стопкадър

Кадър от т.нар. документален филм

В Белград от месеци тече тежка антибългарска кампания. Като черешка на тортата се очертава т.нар. документален филм за "българския окупатор", озаглавен "Дълбока долина". 

Проектът е лично подкрепен от сръбския президент Александър Вучич, предаде БГНЕС. Според създателите на "документалката" тя разказва за "ужасните престъпления, извършени срещу сръбския народ по време на българската окупация през Първата световна война".

Режисьор е историкът Джордже Боянич. Проектът е осъществен с подкрепата на дякон Деян Йованович и Бобан Коцев, известен радиоводещ на Гласът на нишката епархия, и съответно се ползва с мощна подкрепа от сръбската църква. 

Боянич твърди, че по време на т.нар. "българска окупация" от 1915 до 1918 г. Сурдулица е станала място на "безпрецедентни престъпления" срещу сръбското цивилно население. Българите били опитали да заличат всяка следа от сръбската идентичност чрез системна българизация на сърбите, настоява "историкът".

През последните месеци не е минала седмица без властите в Белград под някаква форма да не стимулират езика на омразата срещу българите с измислени твърдения за "българските престъпления и окупация" в периода на Първата световна война, отбелязва агенция БГНЕС.

Ето го и трейлъра за т.нар. "документален филм":

    Ружа Райчева

    Ружа Райчева завършва "Политически мениджмънт и консултиране" в СУ "Св. Климент Охридски" през 2023 г. с отличие. Преди това се е занимавала с класическа музика и театър. Интересува се от вътрешна политика, медии, култура и международни отношения.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    1006

    19

    Хайде де

    18.06 2024 в 15:34

    Сърбите винаги са лъжели и преувеличавали за тези събития през първата световна война и са ги изпозвали като пропаганда. Да се разкарат!

    1000

    18

    Asparuh

    18.06 2024 в 00:34

    Българската армия там където е била окупатор и извършила доста срамни неща и заради това Ньойския договор налага сурови репарации и териториални загуби.Проблема е че в България винаги историците са крили за кланетата,изнасилванията,кражбите и насилствената българизация на хора в които вече е било формирано сръбско съзнание.Подобни неща са се случвали и с гръцкото население в егейска Македония където освен българи е имало и турци и гърци,гърците са се постарали максимално да си отмъстят над бягащите българи а останалите са елинизирали колкото са могли...докато за сърбите не може да се каже че са изклали толко българи колкото сърби българите са избили,от там идва отношението на сърбите към България , още има живи свидетели на български зулуми само че през 2ата свет.война..когато пак има окупация ,даже войсковите части официално са наричани окупационни корпуси.На балканите няма невинни ..така че подобни манипулативни статии само внасят раздор.И ние имаме филми за турските кланета над нас.

    145

    17

    Джендо Джедев

    17.06 2024 в 14:25

    stix,

    Репарации се плащат от всяка изгубила страна, дори и без тя да е извършвала военни престъпления.

    1005

    16

    Sanata

    17.06 2024 в 14:11

    Официалните български власти са делегирали на пара-военни формирования от ВМРО да упражняват дейността и контрола по изселването на про-сръбските деятели (военни, селска администрация и сръбски попове). Истината е че действително е имало група/и за изселване които просто са били разстрелвани в Сурдулица от ВМРО. Разбира се далеч не в мащаба който сега сърбите фалшифицират- те говорят за десетки хиляди, а толкова народ в селата и Сурдулица просто е нямало. Те обясняват това несйответствие с твърдението че българите докарвали там затворници от Топлишкото въстание в Поморавието. Което също не може да е вярно, защото това "въстание" са били шепа сръбски кокошкари, пак не стават над 20 хиляди души. Ако говорим за масово избито население, това са по-скоро българите по време на Тиквешкото анти-сръбско въстание. Сега тези действия на сърбите са свързани с признаването от България на сръбския геноцид в Сребреница.

    805

    15

    stix

    17.06 2024 в 12:45

    Абе нали затова плащаме репарации на Югославия и на Гърция.Защото сме били много "хубави".Затова и всички комшии ни наричат с най-отвратителните епитети и не искат да чуят за нас.Така ли е?така е!

    1419

    14

    Dido

    17.06 2024 в 11:40

    Тъпанари!Само да ги питам под чие влияние техния крал Милан I разтурва насилствено Втората Българска Легия, после събитията около Съединението през 1885 г....Но, нали, Руското влияние връз простите глави си е еVало майката...

    145

    13

    Джендо Джедев

    17.06 2024 в 09:07

    Я, наследник на еврото! Регистриран току-що и с познатия антибългарски наратив... Да видим за колко време ще изгърми. Наскоро имахме шампион - бахура. :D

    615

    11

    швейк

    17.06 2024 в 08:12

    Защото, Марулевски, като казваш А трябва да кажеш и Б. Защо не направят филм за сръбските издевателства в Македония от края на 19 и началото на 20 век? Защо не направят филм за "македонизацията"? Съвсем нормално е българската армия, която сигурно половината са от македония или потомци на бежанци от македония, да потърсят виновните за кланетата там.
     
    X

    Историите на Иво Иванов