Драма прати Австрия на върха, маскираният Мбапе не успя да спаси Франция

Теодор Борисов 25 юни 2024 в 20:58 2636 0

Австрия оглави група „D“ след драматичен успех над Нидерландия

Снимка Getty Images

Австрия оглави група „D“ след драматичен успех над Нидерландия

Австрия надви Нидерландия с 3:2 в истинска драма и изненадващо за мнозина спечели надпреварата в група „D“ на Евро 2024. Това бе първа победа на наследниците на Вундертима над този съперника от 1990 г. насам.

Играчите на Ралф Рангник откриха резултата още в 6-ата минута, когато пас по земя отляво на Александър Прас бе засечен от Дониел Мален в собствената му мрежа. Това се превърна в най-бързият автогол в историята на европейските финали.

Нападателят на Борусия Дортмунд бе близо до това да се реабилитира в 23-ата минута, но изпусна сам срещу Патрик Пенц. До края на полувремето действията се развиваха основно пред колегата му Барт Фербруген, който отрази последователно удари на Марсел Забитцер и Марко Арнаутович.

Веднага след почивката Нидерландия успя да възстанови равенството след образцова контраатака, при която Шави Симонс намери Коуди Гакпо и играчът на Ливърпул хвърли в екстаз феновете на „лалетата“ на стадиона в Берлин. Противно на развоя на събитията обаче Австрия отново излезе напред в резултата в 59-ата минута, след като Романо Шмид засече с глава центриране на Флориан Грилич отляво.

В 75-ата минута Мемфис Депай изравни резултата, след като Ваут Вегхорст му свали топката с глава в наказателното поле. Първоначално словашкият съдия Иван Кружляк отмени попадението заради игра с ръка, но след консултация с ВАР се убеди, че такава няма и зачете гола.

Драмата обаче нямаше край - в 80-ата минута Кристоф Баумгартнер изведе Марсел Забитцер и въпреки усилията на Върджил ван Дайк играчът на Борусия Дортмунд изведе Австрия напред. Малко след това попадение на Баумгартнер бе отменено поради засада, но то бе показател за слабото представяне на нидерландската защита.

В същото време големия фаворит Франция се препъна срещу отпадналия от надпреварата Полша и стигна само до равенство 1:1. За разлика от първите срещи, сега Дружина полска можеше да разчита на голямата си звезда Роберт Левандовски от първата минута и това се почувства в цялостното поведение на тима.

Усилията на играещия със специална маска Килиан Мбапе не се оказаха достатъчни за победа на Франция

За Франция срещата пък стартира носещия специална защитна маска Килиан Мбапе, който пропусна най-чистото положение за първата част. Ударът му обаче бе спасен майсторски от Лукаш Скорупски.

След паузата „петлите“ увеличиха оборотите и в 56-ата минута съдията Марко Гуида отсъди дузпа в тяхна полза след нарушение на Якуб Кивиор. Мбапе бе безапелационен от бялата точка и откри резултата за тима си. Вместо да затворят срещата, играчите на Дидие Дешан сами си създадоха проблеми когато Дайо Упамекано извърши нарушение срещу Карол Швидерски. Тя бе реализирана от Левандовски в 79-ата минута и това оформи крайното 1:1.

Виж още за:
    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Какво ще стане на Евро 2024