Пхенян прати още балони с боклуци на Южна Корея

OFFNews 25 юни 2024 в 12:10 1395 2

Балони с боклуци.

Снимка БТА/АП

Балоните, пълни с боклуци, кацнаха близо до столицата на Южна Корея.

Северна Корея е изпратила още една серия от стотици балони с отпадъци на юг от границата си, съобщи южнокорейската армия, а президентът на страната осъди това като "подла и ирационална провокация", предаде Франс прес.

През нощта Пхенян е изпратил около 350 балона, пълни с боклук, съобщи южнокорейският Обединен комитет на началник-щабовете. Около 100 от тях са се приземили на юг, предимно в северната провинция Кьонги и в столицата Сеул.

Торбите, прикрепени към балоните, са съдържали "главно хартиени отпадъци", които не представляват риск за обществената безопасност, добави армията.

"Южнокорейската армия е готова незабавно да води психологическа война", реагираха от Обединения комитет на началник-щабовете.

Южнокорейският президент Юн Сук-йол осъди последното изпращане на балони като "подла и ирационална провокация" в реч по повод годишнината от началото на Корейската война. Той определи споразумението между Северна Корея и Русия, подписано от президента Владимир Путин по време на държавното му посещение в Пхенян миналата седмица, като "грубо нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН".

"Нашите въоръжени сили ще бъдат твърдо готови да гарантират, че Северна Корея няма да посмее да се противопостави на Южна Корея при никакви обстоятелства, и ще отговорят решително и категорично на всяка провокация от страна на Севера", добави Юн.

Пхенян вече е изпратил над хиляда балона с отпадъци към Юга, за които твърди, че са ответна мярка на балоните с пропагандни материали, изпращани от южнокорейски активисти.

В отговор Сеул напълно преустанови военното споразумение, целящо намаляване на напрежението, и възобнови някои пропагандни предавания по границата, разпространявани чрез високоговорители.

Влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен-ун - Ким Йо-чен, предупреди Южна Корея по-рано този месец, че ако пускането на листовки и излъчването на съобщения по високоговорители продължи, Сеул "несъмнено ще стане свидетел на нова контраофанзива на Северна Корея", припомня АФП, цитирана от БТА.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови