1410 гласа за ПП-ДБ от машините се загубили и едва 144 за ДПС

OFFNews 25 юни 2024 в 14:05 4639 6

Разминавания между флаш паметите и секционните протоколи при партиите

Снимка ИРПС

Разминавания между флаш паметите и секционните протоколи

1410 от гласовете за "Продължаваме промяната-Демократична България" на предсрочните парламентарни избори на 9 юни от машините са се загубили. За сметка на това едва 144 от гласовете за ДПС са изчезнали. 

Това става ясно от анализ на Института за развитие на публичната среда (ИРПС), публикуван на сайта Отворен парламент.

След изборите д-р Таня Андреева, кандидат на ПП-ДБ в 24 МИР-София обяви, че не са отчетени преференции, с помощта на които би могла да стане депутат. Централната избирателна комисия (ЦИК) обаче отказа повторно преброяване на гласовете в 43-те секции на избирателния район. Впоследствие Андреева се отказа от обжалване на решението на ЦИК, тъй като след анализ установила, че има голяма вероятност преференциите ѝ да не са достатъчни, макар и с много малко. Д-р Андреева обясни, че причините за разминаванията са единични гласове, при които машината е "дефектирала", не е издала разписка, но е записала гласа, както и фактът, че ако отворят всички чували с бюлетини, би се установило, че освен преференции, липсват и над 150 гласа за ПП-ДБ в 24 МИР-София, припомнят от ИРПС.

В деня на изборите имаше множество проблеми като частично принтиране на бюлетини, празни бюлетини, неразпечатване на бюлетини от машините. Това доведе до инструкция от страна на ЦИК изпратена до всички районни избирателни комисии, в която се указва следното:

“В случай, че след гласуване на избирател машината отпечата празна (бяла) бюлетина или бюлетина, в която не е изписан вотът на избирателя, се съставя констативен протокол, който заедно с дефектната бюлетина, се прилага към протокола на СИК. Избирателят се допуска повторно да гласува само с хартиена бюлетина за избора, за който е отпечатана дефектната бюлетина.”

По този повод екипът на ИРПС е обработил данните от секциите в страната с машинно гласуване в изборите за НС.

Според отворените данни от страницата на ЦИК общият брой на секциите в страната, в които имаше машинно гласуване, е 9 356. Анализът на ИРПС на база на секционните протоколи сочи, че бюлетините от машинния вот са общо 758 191.

Същевременно обаче записаните гласове на флаш паметите от машинните устройства са 762 831. По този начин се получава разминаване от 4 640 гласа – или едва 0.61%. Секциите с разлики в броя гласове са общо 2 527 – в тях става въпрос за гласове в полза или ущърб на някоя от 7-те парламентарно представени формации, за гласове “Не подкрепям никого” или пък за несъответствия в общия брой на подадените гласове, посочват от ИРПС.

Данните за резултатите по партии показват, че има разминавания в гласовете за всяка една от парламентарните формации. За всички партии и коалиции в НС на флаш паметите са записани повече гласове, отколкото са отчетените от машинно гласуване в окончателните секционни протоколи.

При коалицията ПП-ДБ разликата е най-голяма – гласовете, записани в протоколите, са с 1 410 (или 0.72%) по-малко от тези на флаш паметите. Следват Възраждане с 856 гласа (или 0.79%) и ГЕРБ-СДС с 815 гласа (или 0.58%). Най-малко разминаване има при ДПС - 144 гласа разлика. Данните за всички седем парламентарни формации са следните:

Най-много секции с разлики в данните в секционните протоколи и тези от флаш паметите има в трите софийски избирателни района – 23 МИР с общо 266 секции, 24 МИР – 204 и 25 МИР с 202 секции.

Това е напълно обяснимо, предвид факта, че в тези райони имаше най-много машинни устройства, а и най-голям брой избиратели гласуваха именно по този начин, отбелязват от ИРПС. На другия полюс са районите Видин с 21 секции, Ямбол с 23 и Търговище с 25.

От ИРПС напомнят, че в края на 2022 г. бяха въведени промени в Изборния кодекс (ИК), подкрепени от ГЕРБ, ДПС и БСП. С тях се върна т.нар. „смесено гласуване“ – във всички секции с над 300 души по списък избирателите решаваха дали да дадат вота си с хартиена бюлетина или машинно. Така устройствата за гласуване на практика се превърнаха в “принтери” на бюлетини, които да се преброяват от комисиите в края на изборния ден.

Според изискванията на ИК следваше да бъде предвидена “специализирана хартия с допълнителни защити” за тези бюлетини. Тя може да бъде отпечатвана само в БНБ и не може да бъде използвана за обучения и тестови гласувания. По този начин няма възможност предварително да се провери дали характеристиките на хартията съвпадат с възможностите на машинните устройства.

На изборите на 9 юни 2024 г. отново се наблюдаваха проблеми, свързани с принтирането на машинните бюлетини, и се наложи ЦИК да изпраща инструкция до всички районни избирателни комисии. Предвид това е очаквано в част от секциите с машинно гласуване да се получат разминавания между отчетените от комисиите гласове и записите във флаш паметите.

"Важно е също така да отбележим, че тук не става въпрос за “загубени” гласове, тъй като избирателите имаха възможност повторно да дадат своя вот на хартия във вида избор, в който е имало проблем с отпечатването на машинна бюлетина. Подобни случаи са описани в различни секционни протоколи", посочват от ИРПС.

Източник: Протокол от секция в Кеймбридж, Обединено Кралство

От ИРПС отбелязват, че машинните устройства в България не са предвидени да бъдат обикновени принтери на бюлетини. Употребата им по този начин може да е причина за по-бързата амортизация на техни компоненти – принтиращи и режещи устройства, различни датчици и т.н.

Видеонаблюдението в края на изборния ден пък отново показа, че секционните комисии (СИК) често не спазват процедурите за преброяване на гласовете. Така например, СИК използват погрешната практика да разделят бюлетините за една формация на няколко купчини. Те се броят от различни членове на комисиите и впоследствие се сумират. Това предпоставя много възможности за грешки при определянето на окончателния резултат, още повече че на изборите 2 в 1 се брояха двойно повече бюлетини, отколкото през април миналата година. Други възможни грешки и технически неточности от страна на членовете на СИК в края на деня включват размяна на записването на резултатите от хартиеното и машинното гласуване в протоколите (например: смяна на местата, объркване на редовете и пр.).

В много случаи СИК записват на отделни листове/тефтери и др. резултатите от броенето на бюлетините и така е лесно да се допусне механична грешка при пренасянето на данните. Много по-малко щяха да са грешките на комисиите ако машините се използваха с пълната им функционалност и отчитаха резултатите в края на деня, обясняват експертите от Института за развитие на публичната среда.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    3724

    6

    GB

    26.06 2024 в 11:25

    Точно тези гласове биха могли да променят картината на фона на малкия брой гласували, съответно, малкия брой гласове за избор на 1 депутат.

    2550

    5

    alfakentavur

    26.06 2024 в 03:50

    Telluris Malus е мимикриращо тролче, което се опитва да изгради фалшив образ, за да му изглеждат истински коментарите, за които му плащат.

    Ето тук е заработил 20 стотинки. Или копейки.

    210

    4

    Telluris Malus

    26.06 2024 в 02:09

    300 000 избиратели на ПП решихме да не гласуваме повече за тях. 1400 гласа нагоре или надолу, не променят нищо.

    1005

    3

    kokoto

    25.06 2024 в 15:22

    свинското най добре

    628

    2

    user4eto

    25.06 2024 в 14:51

    Понеже машините "бъркат" ...

    2104

    1

    Mateevk

    25.06 2024 в 14:45

    Нищо неочаквано. Такава беше картината и след кметските избори в София, които Григорова реши да оспорва, обявявайки ги дори за откраднати, както беше написала на плакати с чаровния й лик. Обаче не съм чул ЦИК да са я глобили за тази откровена лъжа.
     
    X

    Какво ще стане на Евро 2024