Министър Карадимов: Българската банка за развитие ще обслужва предприятия от отбранителната индустрия

Възможности за подкрепа по Закона за насърчаване на инвестициите и за иновации бяха представени пред производители от сектора

OFFNews 25 юни 2024 в 16:37 1922 1

На срещата.

Снимка ББР

Възможности за подкрепа по Закона за насърчаване на инвестициите и за иновации бяха представени пред производители от сектора.

Българската банка за развитие (ББР) е естествен партньор на предприятията от стратегическите за държавата сектори. Новоприетата стратегия за периода 2024-2026 г. предвижда банката, чийто принципал е Министерството на иновациите и растежа, да реализира подкрепа за стратегически сектори на страната, включително отбрана и военнопромишлен комплекс. Това заяви министърът на иновациите и растежа доц. Росен Карадимов днес по време на работна среща с компаниите, производители от военнопромишления комплекс, сред които „ТЕРЕМ-ХОЛДИНГ“ ЕАД, „Арсенал“ АД, „Вазовски машиностроителни заводи“ ЕАД, „Оптикс“ АД, „Самел-90“ АД, „Аркус“ АД и други.

На срещата бяха представени възможностите за развитие, подкрепа и финансиране на производители в сектора по линия на ББР, по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ), както и за финансиране на иновации в отбранителната индустрия.

В дискусията участваха заместник-министрите на иновациите и растежа Веселина Минчева и проф. Георги Ангелов, заместник-председателят на Надзорния съвет на ББР Деляна Иванова и представители от двете институции.

„Банката може да осигури адекватно обслужване на предприятия от отбранителната индустрия, които в последните години имат затруднен достъп до банкови услуги“, посочи Иванова. Новоприетата стратегия на банката и подготвените промени в Устава й позволяват на ББР да предлага банково обслужване и финансиране на държавни и частни предприятия от военнопромишления комплекс без ограничение на неговия размер.

ББР е специализирана в обслужването на външнотърговски сделки на фирми от военнопромишления комплекс повече от 15 години и осигуряване на разплащанията по тях. Като 100% държавна финансова институция, тя е международно признат и приемлив партньор при издаването на акредитиви, гаранции и контрагаранции.

По време на срещата зам.-министър Минчева представи финансовите и нефинансовите мерки за насърчаване на инвеститори и критериите за сертифициране на проекти по ЗНИ. Миналата година са сертифицирани два проекта по ЗНИ на компании от отбранителната индустрия на обща стойност малко над 26 млн. лв., а в момента в процес на сертифициране е проект за 5 млн. лв., който предвижда разкриване на 25 работни места.

Зам.-министър Ангелов информира за възможностите, които Фондът за иновации на НАТО и Ускорителят в областта на иновациите в отбраната в северния Атлантик (DIANA) предоставят за компаниите от сектор „Отбрана“. Фондът на НАТО осигурява инвестиции в участващите държави, като размерът на финансирането е около 1 милиард евро за всички страни за период от 15 години. „Целта е да се предоставя подкрепа във високотехнологични стартиращи и развиващи се компании, които имат потенциал за приложения в сигурността и отбраната“, каза Ангелов. Той допълни, че DIANA ще се съсредоточи върху високите технологии, които НАТО определя като приоритети: изкуствен интелект, обработка на големи данни, квантови технологии, автономия, биотехнология, нови материали и Космос.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  80

  1

  230 млрд баксов

  25.06 2024 в 18:40

  Ето как са го измислили да крадат синковците боко и шиши.

  Че какво по естествено Българската банка за развитие на дребния и средния бизнес да обслужва предприятия от отбранителната индустрия. Нъл тъй?

  Поздравявам гражданите, които гласуваха за европейското развитие на България!!!
   
  X

  Иво Мирчев: Пеевски усети, че съдебната власт му се изплъзва и свали правителството