САЩ: Русия иска да заличи Украйна от картата на света

Зеленски настоя Русия да бъде обявена за държава - спонсор на тероризма

OFFNews 30 юли 2022 в 08:10 3947 12

Зеленски

Снимка БТА/АР, архив

Зеленски призова Русия да бъде обявена за спонсор на тероризма

Русия възнамерява да унищожи Украйна като геополитическа единица и "да я заличи напълно от картата на света", заяви постоянният представител на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфилд, съобщиха АП и БТА. 

На заседание на Съвета за сигурност на организацията тя посочи, че Вашингтон забелязва все повече признаци, че Русия подготвя почвата за опит да анексира цялата територия на източните украински области Донецк и Луганск и южните области Херсон и Запорожие, в това число чрез поставянето на незаконна администрация в контролираните от нея райони "с целта да организират фалшиви референдуми или да издадат укази за присъединяване към Русия". 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че смъртта на десетки украински военнопленници в руски затвор показва ясно, че Русия трябва да бъда юридически призната за държава спонсор на тероризма. "Призовавам за това особено САЩ. Трябва да има такова решение и то е необходимо сега", заяви той в редовното си среднощно видеообръщение.

Вчера проруски сепаратисти в Донецката област съобщиха, че след атака срещу контролиран от тях затвор в селището Еленовка са били убити десетки украински военнопленници. Москва заяви, че обстрелът е бил от украинска страна, а Киев каза, че атаката е дело на руските сили и я окачестви като военно престъпление.

Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел осъди жестокостите, извършвани от руските въоръжени сили и техните съюзници в Украйна, предаде Ройтерс.

"Европейският съюз активно подкрепя всички мерки да се гарантира понасяне на отговорност за нарушенията на човешките права и нарушенията на международното хуманитарно право, извършвани по време на руската агресия в Украйна", се казва в негово изявление. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-7325

14

То и Полша иска, ама си трае :))

-240

11

редовно четящ

30.07 2022 в 15:41

Както се казва в Библията - око за око, зъб за зъб. Орките ще платят кървав данък за злодеянията си. А нашите др@сливи кремълскитролчета ще продължат да плезят кафяви езици.

-490

10

EA Trash

30.07 2022 в 15:02

С кой номер шкурка си си полирал така гладко мозъка?
Ракетите Град само с луд късмет могат да ударят точно, те солят в радиус от няколко километра. А тук имаме точно попадение в спалното помещение и никъде наоколо.

210

9

Merc

30.07 2022 в 14:39

За время этой войны мы очень многое узнали про русского солдата.
Что это грабители, убийцы и насильники.
Теперь стало понятно, что они ещё и садисты.
Животные не получают наслаждение от страданий жертвы. Путинская армия хуже диких зверей.

210

8

Merc

30.07 2022 в 14:38

После видео с отрезанием яиц украинскому пленному и удара "Градами" по пленным в Еленовке, чтобы скрыть свой Освенцим, надо признать:

Россией правит не Гитлер.

Ей правит Чикатило.

2051

7

Propaganda

30.07 2022 в 13:17

Че расия е терористична държава, наред с други любими й ислямистки съюзници, стана ясно още когато проруските терористи свалиха пътнически самолет през 2014та, убивайки близо 300 невинни.
 
X

Да помогнем на украинските деца!