ISW: Русия отново ще навлезе в Донецка област

Руските военни блогъри се възмущават, че Зеленски "безгрижно е стъпил на руска територия"

OFFNews 15 ноември 2022 в 09:35 10618 5

.

Снимка ISW

.

Русия най-вероятно отново ще навлезе в Донецка област, след като частично се оттегли от Херсонска област, съобщава американският Институт за изследване на войната (ISW) в последния си анализ за хода на войната и предупреждава, че затова военните операции в западната част на региона - около Бахмут и Донецк, може да станат по-интензивни.

"Руските сили вероятно ще постигнат успехи в тези райони през следващите дни и седмици, но те едва ли ще бъдат значителни в оперативен план", пише ISW.

"Руското Министерство на отбраната вероятно предявява по-конкретни териториални претенции, за да създаде информационни условия за оформяне на руските успехи в Донецка област и да отвлече вниманието от недоволството, свързано със загубите в Херсонска област", прогнозират от американския институт.

Сега най-ожесточените сражения се водят в Донбас, съобщи говорителят на източната групировка на Въоръжените сили на Украйна Сергей Череватий, предаде УНИАН.

ISW цитира руски военни блогъри, които се оплакали, че след пристигането си в Херсон, украинският президент Володимир Зеленски е "можел да се движи сравнително безгрижно на фона руските удари в близост до него". Един от тях дори разтълкувал това като нежелание у Русия да спечели войната. Той критикува руските сили, че са позволили на Зеленски "да стъпи на руска територия".

Още ключови развития в последното денонощие според ISW:

- "Готвача на Путин" и основател на частната военна група "Вагнер" Евгений Пригожин продължава да се утвърждава като изключително независим, сталинистки военачалник в Русия, превръщайки се в още по-значима фигура в националистическата провоенна общност;

- украинските сили продължават контраофанзивни операции по трасето "Сватово-Кремина" и влизат в сблъсък с руските войски край Билохоровка;

- руските сили безуспешно се опитват да си върнат позициите в североизточната част на Харковска област;

- руските сили засилиха настъпателните операции в Донецка област и заявиха, че са завзели територия около Бахмут и югозападно от град Донецк;

- президентът на Руската федерация Владимир Путин подписа допълнителни укази за усъвършенстване на мобилизационните протоколи и разширяване на разпоредбите за набиране на военнослужещи, вероятно в рамките на продължаващите усилия за засилване на руските военни усилия;

- руските окупационни власти продължиха да стимулират "евакуацията" и принудителното преместване на жителите в окупираните територии и предприеха усилия за преместване на окупационните елементи по-далеч от река Днепър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

4

Ruslan Kazakov

15.11 2022 в 15:21

Царе сте на идиотските заглавия.

2070

3

НЕМА ТАКЪФ

15.11 2022 в 12:12

БАВНО НО СЛАВНО УКРАИНЦИТЕ / с помоща на света / , ЩЕ ОТБЛЪСНАТ ДО ГРАНИЦАТА , ЧЕ И ОТТАТЪК руската ПАСМИНА И БАШИБОЗУК !

2550

2

alfakentavur

15.11 2022 в 10:26

Мда, Зеленски се разходи буквално на фронтовата линия така както Путлер не смее в Москва да се разходи.
Три от нещата, с които Путлер ще остане в историята - съсипването на Рашистан, сплотяването на Украйна и героизирането на Зеленски.
Кудос!

345

1

Джендо Джедев

15.11 2022 в 09:44

Орките ще превземат 2-3 паланки и ще се бият в гърдите все едно че са превзели Вашингтон. Позната картинка! :D Е, поне ще си наберат тоалетни и някоя и друга пералня. :D
 
X

Да помогнем на украинските деца!