Зеленски към лидерите на Г-20: Войната трябва и може да бъде спряна сега

Когато всички антивоенни мерки бъдат изпълнени, трябва да бъде подписан документ, слагащ край на войната, заяви украинският президент

OFFNews 15 ноември 2022 в 08:42 3528 3

Зеленски на посещение в Херсон

Снимка Getty Images

Зеленски на посещение в Херсон

Искам войната между Украйна и Русия да завърши със справедлив мир. Точно сега е времето, в което тя трябва и може да бъде спряна, обяви украинският президент Володимир Зеленски пред лидерите на Г-20, предаде Би Би Си.

По време на видеоконферентна връзка Зеленски призова за възстановяване на мира и зачитане на Устава на ООН, както и на принципа за териториалната цялост на Украйна.

"Украйна не трябва да бъде подтиквана да прави компромиси с нейната съвест, суверенитет, териториална цялост и независимост. Няма да има "Мински споразумения 3". Няма да оставим време на Русия да укрепва силите си. Никой няма право да изнудва света с радиационна катастрофа. Русия превърна нашата Запорожка АЕЦ в радиационна бомба, която може да избухне във всеки един момент. Русия трябва незабавно да изтегли всичките си войски от територията на централата", заяви украинският президент.

Той предложи да се разшири обхватът на действие на зърнената сделка до пристанищата в Николаевска област. Според него трябва да се наложат ценови ограничения върху изнасяните от Русия енергийни ресурси. По думите на Зеленски единственият реалистичен модел на размяна на пленници е "всички срещу всички".

Володимир Зеленски е категоричен, че Русия трябва да признае териториалната цялост на Украйна и да изтегли всичките си войски от страната, както и че контролът на Украйна върху всички сектори на границата ѝ с Русия трябва да бъде възстановен.

"Светът трябва да подкрепи създаването на специален трибунал за руската война срещу Украйна. Русия трябва да компенсира нанесените щети на Украйна за сметка на собствените си активи. Трябват ни ефективни гаранции за сигурност и проектодоговор, наречен "Киевско споразумение за сигурност". Трябва да проведем международна конференция, която да утвърди ключовите елементи на следвоенната архитектура на сигурност в евро-атлантическото пространство, за да се предотврати повторение на руската агресия", каза той.

"Когато всички антивоенни мерки бъдат изпълнени, от страните трябва да бъде подписан документ, слагащ край на войната", обобщи Зеленски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

3

Джендо Джедев

15.11 2022 в 14:11

Еврак,

Още малко и ще кажеш, че Рашка направи в Украйна превантивен удар... :D

А Минските споразумения и Рашка не си строши краката да ги изпълнява... Което за пореден път показва, че Бисмарк е бил безкрайно прав!

345

1

Джендо Джедев

15.11 2022 в 09:10

Според кремълското плъхче и свитата му шутове война няма, има специална военна оСерация. :D
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки