ISW: Путин и Си Дзинпин ще търсят схеми за заобиколяне санкциите, за да може Китай да продава оборудване на Русия

OFFNews 18 март 2023 в 08:42 5351 2

Владимир Путин и Си Дзинпин в Китай

Снимка Getty Images

Владимир Путин и Си Дзинпин в Китай

Путин и Си Дзинпин най-вероятно ще обсъдят схеми за заобикаляне на санкциите и китайските интереси при посредниченето за постигане на споразумение за уреждане на войната в Украйна. Избяването на санкциите е с цел продажба и предоставяне на китайско оборудване на Русия, пише Институтът за изследване на войната в последния си доклад.

В понеделник китайският президент Си Дзинпин ще се срещне с руския президент Владимир Путин по време на държавно тридневно посещение в Русия. Кремъл обяви, че Путин и Си Дзинпин планират да подпишат неуточнени двустранни документи и да обсъдят актуални въпроси от всеобхватното партньорство между Русия и Китай.

Институтът за изследване на войната (ISW) отбелязва, че има информация за китайски компании, продали на руски лица пушки, части за дронове и оборудване, които биха могли да се използват за военни цели. Западни разузнавателни агенции заявиха, че китайското ръководство обмисля предоставянето на смъртоносно оборудване на Русия.

Вероятно Си Дзинпин планира да обсъди с Путин и други руски официални лица схеми за избягване на санкции, за да подкрепи продажбата и предоставянето на китайско оборудване на Русия, пише ISW. 

На 1 март президентът на Беларус Александър Лукашенко и Си Дзинпин подписаха пакет от 16 споразумения, които могат да улеснят заобикалянето на руските санкции чрез насочване на китайски продукти през Беларус.

ISW прогнозира, че китайският президент ще цели да позиционира Китай като безпристрастен посредник от трета страна за преговорите между Русия и Украйна. На 24 февруари Китай публикува общ мирен план от 12 точки за войната в Украйна, но остана неясно какво ще включват по-определените китайски предложения за преговорно уреждане на войната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

924

2

Diogen

18.03 2023 в 23:33

Вече са открили схемата. През Северна Корея, но Си едва ли ще даде най-съвременните си оръжия на орките. Китайците знаят, че ще ядат дървото. Ще направи да изглежда така: класова солидарност с орките, докато се срути путлеризма. После, рашистите ще трябва да си дърпат очите, за да изглеждат като комшийте ис.

345

1

Джендо Джедев

18.03 2023 в 08:55

Схемаджии! :D
 
X

Да помогнем на украинските деца!