Ал Арабия: Ал Багдади призна загубата на "Ислямска държава" в Ирак

ОFFNews 01 март 2017 в 16:07 10170 6

Лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади прикани бойците на групировката в Ирак да се скрият или побегнат, предава иракската телевизия "Ас Сумария", цитирана от "Ал Арабия".

Според неназован източник в слово със заглавие "Прощална реч" ал Багдади е наредил затваряне на щаба на групировката, а чуждестранните бойци са приканени да се върнат в страните си или да се самовзривят, срещу което ще получат 72 жени в рая. 

Същият източник от провинция Ниневия твърди, че речта е разпространена сред проповедници на организацията. 

Смята се, че голяма част от лидерите на групировката вече са напуснали Ирак и са се насочили към контролираните от нея региони в съседна Сирия. 

Това се случва след засилващия се натиск срещу "Ислямска държава" в Мосул, като джихадистите още през януари загубиха източната част на града, в който през 2014 г. самият ал Багдади обяви създаването на халифат. Военните продължават да отвоюват нови територии в западен Мосул в опитите си да надвият цялостно ислямистите. 


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

2

Denis Rizanov

01.03 2017 в 17:24

шорошорасти, що така бе? Не е като да не са им давали чисто нови тойоти. И в Грузия беше така през месец Осми на Две и Осма.
)))))

42249

1

Denis Rizanov

01.03 2017 в 16:39

Мосул още не е превзет и наполовина, но той си признал "загубата" след 1 година "превземане" от силите на сащ и коалиция от 80 държави, мисля така ги представяха цяла година по новините.
И сега се "изтеглете" към Сирия.
Как бе? Нали американците контролират цялата провинция?! Ми че те до сирийската граница са 110км и отгоре бе! Пеша ли ше одат? Нелегално? Или ше им дадат малко тойотки и хамъри?