Българка създава бижута от цветя и смола

Елица Калоянова 05 октомври 2017 в 14:39 64589 0

Една млада българка успешно съчетава професията си на банков служител с любовта към цветята и ръчно изработените от самата нея бижута. Силвия Станчева–Зехтинджиева е по образование икономист, но преди няколко години е завършила и екология. Задълбочаването на познанията ѝ в тази област я кара да се замисли колко съвършени са цветята, листенцата, тичинките. Идеята за бижута, в които има "затворени" цветя, се заражда, докато Силвия пътува из България и по света. Не пропускала шанса да отнесе за спомен някое цвете. Така се зародила идеята да направи откъснатите цветя по-трайни, като ги обработи като бижу.

Процесът на създаване на бижутата е дълъг – първо цветята трябва да се дехидратират, защото ако са влажни, по-късно се разлагат. Следва опаковката от прозрачна епоксидна смола, която е много капризен материал. Процесът е труден и ако не обичаш това, с което се занимаваш, винаги ще си проличи в крайния резултат. Бижутата на Силвия са уникални с неповторимото цвете или композиция от цветове. Обици, колиета, гривни – изборът е огромен.

В тях греят, запазили завинаги свежестта си, рози, маргаритки, теменужки, цветове, слънце, любов. Вдъхновена от прекрасната флора, Силвия Станчева нарича създадените бижута с името Formositas. Това е латинската дума за красота. Като дипломиран еколог Силвия знае имената на цветята и на латински и затова избира точно това име за ръчно изработените си бижута.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови