Русия е шампионът в Световните игри на ума

ОFFNews 30 декември 2014 в 10:07 5228 7

Представителят на Камерун спечели World Mind Games в супер блиц състезанието по шашки.

"Световните игри на ума" (World Mind Games) е международен спортен форум, в който състезатели от цял свят се конкурират не по мускули, а по ум.

Тази година той се проведе в  Пекин, Китай и завърши на 17 декември. Взеха участие 150 спортисти от 27 страни, които се състезаваха в 14 категории на пет спорта, в това число: шах, играта "го", шашки, бридж и Xiangqi - китайска игра, която прилича на шах. Състезателите на Русия доминираха в повечето дисциплини.

Русия оглави таблицата за медали с шест златни медала, пет сребърни и един бронзов медал, китайският отбор е на второ място. Англия се придвижи нагоре, в сравнение с  миналогодишното си десето място, тази година е седма с два златни медала и един бронзов медал. САЩ падат от шести през 2013 г. до 13-та позиция през тази година.

Илан Хербст (Ilan Herbst) от Израел е най-успешно представилият се сред мъжете - спечели два златни медала на двойки бридж и отборно, и среброто при мъжете в индивидуалната дисциплина на бридж.

Най-добрата сред жените бе гросмайстор Хоу Ифан от Китай - тя спечели два златни медала и един сребърен в три дисциплини на шах, включително злато в  игра нао две дъски едновременно с ограничение във времето за 20 минути. В момента, Хоу Ифан е втора в ранглистата на Световната федерация по шахмат за жени. На 20 години е, а играе шах от 5-годишна.

Както при всички професионални спортни събития, всички състезатели, съгласно правилата на Световната антидопингова агенция, се проверяваха на място  по време на игрите дали не са използвали допинг за подобряване на паметта или концентрацията.

Ако сте увлечени от някоя от игрите на ума, независимо дали сте начинаещи или напреднали, може да се регистрирате за онлайн турнира World Mind Games за 2015г,  който се провежда заедно с основното събитие всяка година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови