Петима българи ще пеят на олимпийските игри в Лондон

OFFNews 18 януари 2012 в 20:15 1972 0

Ричард Фростик Снимка: youthmusic.org.uk
Ричард Фростик Снимка: youthmusic.org.uk

Петима българи ще пеят на Летните олимпийски игри в Лондон тази година, съобщи Британският съвет.

Диригентът Ричард Фростик пристига у нас, за да проведе прослушване сред възпитаниците на българските музикални училища. То ще е утре, четвъртък. Избраните петима младежи (на възраст между 16 и 20 години) ще бъдат обявени на 20 януари (петък) от 11.00 часа в концертната зала на Национално музикално училище „Любомир Пипков”.

Петте българчета ще се включат в хора "Гласове на младежката музика" (Youth Music Voices) с подкрепата на Британския съвет по време на Летните олимпийски и параолимпийски игри в Лондон.

Хорът се състои от 120 от най-талантливите британски младежки гласове, но по идея на диригента Ричард Фростик, към него ще се присъединят още 10 младежи от други държави. Половината от тях ще са от България, а останалите 5 - от Бразилия. Решението на Ричард Фростик да избере 5 млади певци точно от България се дължи на любовта му към звученето на българските гласове, която той преоткри по време на посещението си у нас миналата година. Тогава Ричард пристигна по покана на Британски съвет, за да работи по проекта „International Voices” (Международни гласове) с 300 деца от 4 български училища - Национално музикално училище „Любомир Пипков”, 134 СОУ „Димчо Дебелянов” в София, евроучилище "РОВЕЛ" и Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов”-Русе.  

Ричард Фростик е възпитаник на Кралската музикална академия и Лондонския университет, където учи пиано и пеене. Той има богат опит в обучението по музика на ученици и студенти от всички възрасти – както на малки деца под 5 години, така и на студенти и дипломанти.  Ричард е спечелил международна репутация като преподавател и работи по мащабни проекти с големи оркестри в Португалия, Хърватия и Белгия. В Обединеното кралство той работи редовно с BBC Symphony, филхармонии, концертни оркестри и музиканти от Philharmonia, Halle, OAE and London Sinfonietta.  Ричард Фростик е копродуцент и водещ на първия концерт в предаване на BBC Symphony Orchestra's Proms "Навън и наоколо” в Brixton Academy, като работи с композитора Джон Адамс. Два пъти е работил и с джаз легендата Хю Masekela по проекти с младежки хорове. През ноември 2009 г. Ричард подготви и бе диригент на младежки хор от Обединеното кралство, Португалия и Хърватия  по повод 75-тата годишнина на Британски съвет в Център за изкуства „Барбикан”.  Като основател и директор на музикален център Islington, независима организация за 400 младежи на възраст между 6 и18 години, Ричард е подготвял хорове за множество представления по радиото и телевизията. В предаване по канал Channel 4, документалният филм "Не спирай музиката" представя негов хор като пример за най-добрите постижения в тази област от Обединеното кралство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови