Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Корея се готви за Зимните олимпийски игри. Но не бъркайте Пьонгчанг с Пьонгянг (галерия)

Елена Фучеджиева 02 май 2017 в 15:40 10913 0

Снимка Елена Фучеджиева

XXIII-те зимни олимпийски игри ще са в Пьонгчанг, Южна Корея. Организаторите са си поставили за цел това да са едни от най-впечатляващите олимпийски игри в историята на зимните спортове.

Игрите ще се проведат между 9 и 25 февруари 2018 г., а съоръженията за тях са готови почти изцяло, инфраструктурата се подновява, строи се нова високоскоростна влакова отсечка, която ще свърже летището в Инчон с олимпийското градче.

Тече трескава подготовка както в Пьонгчанг, така и в другите два града, които ще бъдат част от олимпийската зона - Гангньонг и Джонгсон. В тях ще се проведат и параолимпийските игри месец по-късно (9-18 март 2018 г.).

Очакват се 2 900 атлети, които ще си разпределят повече от 100 медала, а общият капацитет на местата за посетители е 35 000, разпределени в шест нови зали и съоръжения. Вече се провеждат и редица тестови състезания в съоръженията.

„Ще направим Корея лидер в зимните спортове и зимния туризъм в Азия” – заявяват смело от олимпийския комитет и въпреки че вече няколко пъти се налагаше да искат увеличаване на бюджета за подготовка, всички вярват, че целта оправдава средствата.

Зимните олимпийски игри са особено важни за Южна Корея, тъй като провеждането им ще превърне страната в една от малкото, които са били домакини и на зимни, и на летни олимпийски игри.

Въпреки усложнената обстановка на Корейския полуостров, Южна Корея се готви да превърне XXIII-те Зимни олимпийски игри в Пьонгчанг в грандиозно събитие. Организаторите са готови за всякакви непредвидени ситуации, тъй като олимпийската локация се намира доста близо до границата със Северна Корея.

Границата между двете държави разделя и областта Гангуон на две, но областният управител Чой Мун-сун гледа с чувство за хумор на нещата:

„Достатъчно е да не бъркате Пьонгчанг (Pyeonchang) с Пьонгянг (Pyongyang е международното име на Пхенян), както беше направил един делегат от Кения и това му костваше няколко часа разпити на летището в Пхенян и няколко хиляди долара глоба за недоразумението”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!