Хамбург гласува против домакинството на Олимпийските игри' 2024

OFFNews 30 ноември 2015 в 12:53 4148 0

Плакат

Снимка Би Би Си/ЕПА

Критиците на кандидатурата на Хамбург водиха кампания против с мотива, че домакинството на игрите би било прахосване на пари.

Жителите на германския град Хамбург гласуваха против приемането на Олимпийските и Параолимпийските игри през лятото на 2024 година, съобщи Би Би Си.

В местен референдум вчера „не“ казаха 51,7 на сто от избирателите в големия пристанищен град и близкия до него Кил.

Кметът на Хамбург Олаф Шолц е коментирал: „Това е решение, което ние не желаехме, но то е ясно“

Германският олимпийски комитет беше предпочел да издигне кандидатурата на Хамбург през тази на Берлин. Страната не е била домакин на Олимпиада от 1972 година, когато игрите бяха в Мюнхен, и бяха запомнени и с кърваво терористично нападение прит израелски спортисти.

Преди две години жителите на Мюнхен отхвърлиха с гласуване кандидатурата на града за зимните олимпийски игри през 2022 г.

Критиците на плана за Хамбург твърдят, че очакваните разходи са прекалено големи - 11,2 милиарда евро, като градските власти са обещали да поемат само малка част от сумата.

Говорител на Международния олимпийски комитет е коментирал вота с думите: „изгубена е голяма възможност за града, за страната и за спорта в Германия“.

„Сега ще има силна конкуренция между четири града, които са отлични кандидати“, е добавил той.

През юли американския град Бостън реши да се оттегли от състезанието за 2024 г., тъй като не беше достатъчна подкрепата на гражданството, припомня Би Би Си. Сега като кандидати остават Рим, Париж, Будапеща и Лос Анжелис.

Победителят ще бъде излъчен през септември 2017 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови