Ален мак скара Великобритания с ФИФА

OFFNEWS 01 ноември 2016 в 13:46 4094 0

Международната футболна федерация ФИФА забрани на националните отбори на Англия и Шотландия да излязат със знака на аления мак върху фланелките си по време на световната квалификация на 11 ноември в Лондон.

Аления мак е символ на паметта за жертвите от военни конфликти. На 11 ноември във Великобритания се отбелязва по традиция Ден в памет на загиналите войници от страните на Британската общност. Във ФИФА обаче са преценили, че аления мак е политически символ, който няма място върху фланелките на футболистите.

Не за първи път ФИФА забранява използването на символа. През 2011 г. организацията също не даде разрешение, въпреки че за поставянето на символа преди мач с Испания лобира лично премиерът Дейвид Камерън, принц Уилям и шефа на футболната асоциация.

От ФИФА посъветваха двете страни да си сложат черни ленти. Не така смятат обаче военни ветерани, които настояват символът да бъде поставен напук на ФИФА.

"Англия и Шотландия са дали много жертви и в двете световни войни, в които са били на страната на победителите. Това не е политически жест. Нека покажем, че сме независими и платим всяка глоба, която ФИФА ни наложи, но да направим каквото си искаме", съветва ветеранът от Фолклендската криза Саймън Уестън от страниците на "Мирър".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови