Скандално: Бивш шеф на КТБ взе царските конюшни за смешна сума

Апетитният имот е в центъра на София, Янко Иванов взе 7 декара за 658 870 лв.

Антония Чорева 08 септември 2016 в 11:29 49346 15

Снимка altersofia.bg

Държавата най-накрая успя тайно да продаде царските конюшни в центъра на София на бившия управител на КТБ Янко Иванов за смешната сума от 658 870 лв.

За сделката съобщиха от групата на БСП в парламента. По думите на депутата Жельо Бойчев това е "грабеж".

Години наред тече битка кой да сложи ръка върху апетитния имот, който някога се е ползвал за гараж на царската фамилия и който се намира на бул. “Дондуков“ точно срещу двора на Първа английска гимназия.

Теренът е огромен – 8 декара и много апетитен, на него може да се построи голяма офис сграда, хотел или дори мол, коментират имотни експерти.

Преди години част от имота – 1,3 декара, е прехвърлен чрез заменка на фирма „Дивисима“, чийто управител и собственик е именно Янко Иванов и то при условие че преди това – през 2003 г. - същият парцел е даден на друга фирма „Гондол“, собственост на Газуан Шараф, който направи поредица от успешни сделки у нас.

През годините „Дивисима“ повежда съдебна битка, за да вземе земята, тъй като тя притежава само срутените сгради върху нея и незнайно как съдът отсъжда в нейна полза и тя става собственик на 1,3 декара. Останалите 7 декара са на държавата. До този юли.

Сделката

Договорът за продажбата на царските конюшни е доста интересен. Първо, той е закодиран като прекратяване на съсобственост, а не като продажба. „Държавата чрез областния управител Веселин Пенев, който е представител на Реформаторския блок, прекратява съсобствеността между нея и фирма Дивисима“ и продава имота на трета фирма „Евротрансбилд“ - пише в договора.

Проверка в ДАКСИ показа, че и „Дивисима“, и „Евротрансбилд“ са фирми на Янко Иванов, чийто управител той е.

По един или друг начин лятото на 2005 година „Дивисима“ придобива скандално част от царските конюшни буквално в последния ден на правителството на друг цар – Симеон Сакскобургготски. Правителството на царя напуска, но успява да даде апетитния имот.

Оттогава - до този юли Иванов и държавата си делят собствеността, съответно 1:7 декара, в полза на държавата.

В договора за продажба от юли пише, че държавата прекратява съсобствеността си и продава на фирмата на Иванов 86% от царските конюшни. В него е записано още, че сделката има сила и на нотариален акт, както и че новият собственик е наясно и поема всички рискове, тъй като за част от имота се водят съдебни битки (битката в съда между „Дивисима“ и „Гондол“ още продължава). С договора купувачът се разписва, че няма да има претенции към държавата независимо от изхода на делото.

Втората интересна част на договора за продажба на царските конюшни е, че той не е продаден наведнъж, а на три части. Справка на OFFNews в имотните архиви показа, че незнайно защо имотът е разделен на три части още преди години. По принцип според закона, ако се продава държавен имот за сума по-висока от 500 000 лева, то сделката трябва да стане само с решение на Министерски съвет, коментира бившият областен управител на София Росен Малинов. Разделени на три части, царските конюшни не надвишават тази сума.

И трите договора за продажба са подписани един след друг на 8 юли 2016 година. В първия договор се продава малко повече от 1 декар за 132 218 лева. Във втория договор се продават 1.3 декара за сумата от 135 433 лева. И в третия е най-голямата част от имота - почти 5 декара (4 762 декара) на цена 391 219 лева. Общата сметка показва, че общо 7 329 декара са продадени на безценица за сумата от 658 870 лева.

Янко Иванов, който вече е официален собственик на конюшните на царя – имот за милиони, е малко известен в обществото - до януари 2005 г. той е председател на Управителния съвет на Корпоративна търговска банка.

За сравнение, миналата година, сградата на бившото чешко посолство, която е 3.5 декара и се намира на пет крачки от царския имот, беше продадена за 11 милиона лева. Подобен апетитен имот е старият хотел Сердика, чийто земя от 10 дка беше купена за близо 20 млн. лева. Преди 5 години пък царските конюшни били оценени на 5,6 милиона евро, каза бившият областен управител Росен Малинов. А сега са продадени за няма и 700 хиляди лева.

Какво следва

Групата на БСП вече е сигнализирала за сделката с царските конюшни вицепремиера Румяна Бъчварова, която отговаря и за дейността на областните управители, ще подаде сигнал и до прокуратурата и пита "Знае ли премиерът Бойко Борисов за тази далавера".

Бившият областен управител Росен Малинов добави, че лявата партия ще изиска сделката да бъде развалена, тъй като има такава правна възможност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11751

15

Big Smile

09.09 2016 в 09:04

Какви Василевци, какви СДС-та, какво КТБ ви гонят?
Такава апетитна хапка не може да се лапне без одобрението Му. Спомнете си бързата и изключително неизгодна за държавата приватизация на Булгартабак, сградата на Работническо дело в Младост, усвояването на терена на Ген.щаба и други.
ПШ (престъпна шайка) ГЕРБ действа бързо и грубо, може би защото знае, че си заминава .....

12435

14

Jinx

09.09 2016 в 08:11

Въобще няма да се изнендам, ако тоя действа по поръчка на Василев. Наглецът явно все още има някакви контакти и се опитва да окраде каквото може дистанционно.

11920

13

Buriata

09.09 2016 в 08:05

90 лв. на квадрат в центъра на София? Че то такива цени и при Тато не е имало. Василев явно е пуснал отново връзките си и каналите, по които е подкупвал държавни чиновници. Този бивш шеф на КТБ е негово подставено лице. Не му стигнаха спестяванията на хората в КТБ ами продължава да ни ограбва наглецът.

12860

11

newfoundland

08.09 2016 в 18:38

По логичен път като на едно място видиш, че става дума за далавера и КТБ, следващото нещо по веригата е фараонът Цветан Василев. Пак ще се краде и пак ние ще сме ощетени, как не му писна, как не ни писна и на нас!

12530

10

синя сова

08.09 2016 в 17:56

Само да уточня,че на протестите за сваляне на правителството на Орешарски,идваха по 20 автобуса от цяла България,които докарваха хора подкрепящи бойко борисов и герб!На всеки автобус пишеше от кой район на България идва и ги паркираха по дължина на трамвайната линия от руски паметник до площад Възраждане.Може би е имало такива автобуси ,паркирани и на други места в София.Гербарите са богата партия ,плаща всичко това,но някои протестиращи дори не знаеха точно за какво са ги докарали в София.Така,че умните и красивите май са повече от управляващата ,фалшива уж дясна партия герб!

13546

8

BARAСK OBANANA

08.09 2016 в 13:56

Къде са РБ - красиви и умни. Защо не скачат сега (или сега са грозни и глупави ).Защо не скачат и срещу емигрантите. Предполагам че затова не им плащат, или им плащат да си мълчат и да пишат минуси.

12530

6

синя сова

08.09 2016 в 13:19

№ 5-Реформаторският блок се състои от 5 партии,от които ДБГ и СДС -красивите и умни предатели,които се лепнаха за ГЕРБ ,за да бъдат във властта на всяка цена!Партията НПСД,които можеха да минат за по-нормална партия,ако Касим Дал не беше демонстрирал своята привързаност към Ердоган.Всъщност този областен управител Веселин Пенев е от тази партия НПСД!Останалите са Гражданската формация и ДСБ-поне те се стараят да бъдат справедлива опозиция на ГЕРБ и с аргументи се опитват да са коректив на глупостите ,които творят гербарите в управлението.Нека всеки да си носи своята лична отговорност за действията си.