Защитниците на "Бедечка" поискаха спиране на строителството в парка

OFFNews 19 август 2016 в 12:45 4813 0

Парк "Бедечка" в Стара Загора.

Групата "Запазете Бедечка" от Стара Загора изпрати писмо до министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, в което настоява за спешен мораториум върху строителството на цялата територия на парка и запазване на зелените площи от унищожаване.

В писмото природозащитниците посочват, че решението за приемане на подробния устройствен план, който разрешава застрояване на част от парка, както и други, особено това за актуализацията на Общия устройствен план в частта му за "Бедечка", са приети при множество нарушения на закона и в конфликт на интереси. Затова те искат ревизия на общия и на подробния устройствен план и намиране на трайно решение на конфликта между собствениците на земи в парка и гражданите на Стара Загора.

Преди броени дни от групата "Запазете Бедечка" разкри, че главният архитект на Стара Загора Иван Кирчев е съпруг на водещата проектантка на застрояването на парка Радосвета Кирчева. Кметът на общината Живко Тодоров веднага поиска неговата оставка и Кирчев бе освободен заради съмненията за конфликт на интереси.

Ето и пълният текст на писмото на групата "Запазете Бедечка" до министър Лиляна Павлова:

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО МИНИСТЪР,

Представяме на Вашето внимание казуса с парк „Бедечка” в Стара Загора, който от години предизвиква масови протести в града ни. Стигна се и до протестни действия в София, подкрепени в 7 други града от цялата страна. Само преди дни скандалът с „Бедечка“ предизвика и оставката на главния архитект на града, заради информация изнесена от нас самите. Казусът „Бедечка“ е доста сходен, но много по-значим, обширен и проблемен от така актуалния казус в „Младост“. Става въпрос за стотици декари зелена площ, с река, рядко срещано растително и видово многообразие, както и с над хиляда ценни и декоративни - паспортизирани през 2015 г. дървета.

Считаме, че решението за приемане на подробния устройствен план (ПУП), според който паркът подлежи на застрояване, както и други решения през годините (най-вече актуализиацията на ОУП в частта му за „Бедечка“), са приети при десетки законови нарушения, в конфликт на интереси и са в ущърб на обществото.

Уважаема госпожо министър, не може да приемем, че на базата на лъжи, измами и алчност ще си отиде един прекрасен парк. Случаят е знаков за цяла България. НАСТОЯВАМЕ СПЕШНО ЗА МОРАТОРИУМ върху строителството на цялата територия обособена като парк през 1960 г. Настоящото унищожаване на зелената площ трябва да спре незабавно. Знаем, че е във Вашите правомощия да го сторите и да спасите парка в името на гражданите. Необходимо е да се премине към ревизия на ОУП и ПУП – за да се постигне трайно решение, което да не ощетява финансово обикновения данъкоплатец. Само незабавен мораториум би осигурил така необходимото време за това.

Казусът с парк „Бедечка“ обхваща период от 13 години. Гражданското ни разследване, продължило над 6 месеца, събра буквално стотици документи и огромно количество данни за скандални законови нарушения и конфликти на интереси. В края на това писмо Ви представяме хронологията на събитията и само част от смущаващите обстоятелства. При резонен интерес от Ваша страна сме готови на пълно съдействие с необходимата информация. Разполагаме с документация за всяко едно твърдение.

Министър Павлова,

Обръщаме се към вас, като отговорен човек и политик, който има пряка връзка със Стара Загора и е бил кандидат за депутат от региона. Смятаме, че с предприемането на необходимите действия по спасяването на парк Бедечка, а именно - налагането на незабавен мораториум върху строителството имате шанс да останете в историята не само на града, но и на цялата страна. Молим, имайте предвид, че само докато четете това писмо, багерите в Бедечка ще са загребали десетки пъти. Затова сме написали най-важното в началото. Затова го пращаме и до медиите. За да може да сме чисти, заедно с Вас, пред очите на обществото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews