Quantcast

Скандал в Добрич: Пострадали от наводненията без помощи, други вземат даренията

Вероника Шербанова Последна промяна на 20 август 2014 в 14:12 8744 9

За нарушения при раздаването на помощите за пострадалите при наводнението в Добрич сигнализира Ива Славкова, администратор на Facebook групата „ЗАЕДНО за МИЗИЯ, БЯЛА СЛАТИНА, ДОБРИЧ, ВАРНА, ВРАНИЛОВЦИ“, която набира помощи за пострадалите.

Основният проблем е при разпределението на средствата от дарителските кампании. Списъците бяха изготвени от създадения специално за целта Обществен съвет по създадени от тях критерии.

Проверка на доброволци обаче показва, че има дублиране на имена и адреси в списъците. Те подават сигнал в общината, откъдето отговарят, че е имало дублиране, но то е коригирано.

Проблемът се появи още при създаването на този Обществен съвет, който противоречи на всички закони. Председателят на съвета Иванка Титова е служител на общината, а представителят на пострадалите Беядин Сюлейман изобщо не е сред тежко пострадалите и не е ясно кой го е излъчил за представител, коментира Ива Славкова. 

Работата на Обществения съвет освен да създаде списъците е и да определи каква помощ ще получи всяко пострадало семейство в зависимост от щетите, нанесени на имота на всяко от тях.

Събраните в сметката на БЧК средства за Добрич са 450 000 лева, които трябва да се разпределят между 700 семейства. Според информация на Обществения съвет 80 семейства ще получат по 1600 лева, 480 семейства - по 625 лева, а 140 семейства - по 150 лева. 

След като започна раздаването на помощите обаче, се оказа, че дарения получават хора, които не живеят в пострадалите райони. Има семейства, които са получили по няколко дарения, а хора, чиито къщи се нуждаят от основен ремонт, не присъстват изобщо в списъците. Имаше и такъв куриозен случай с къщи-близнаци. Семейството от едната къща получава 1600 лева, а семейството от другата – минимална помощ от 150 лева, обясняват доброволци.

Пострадали, които не са включени в списъците, се обръщат към Обществения съвет с молбата представители да дойдат и да видят, че действително има големи щети, за да бъдат включени в списъците. Има посещения в различни домове, но корекциите в списъците са незначителни, а от Съвета обясняват, че не могат да се добавят нови хора, защото няма повече пари.

След като стана ясно, че има нередности, редица дарители се обърнаха към Обществения съвет с молба да видят списъците на хората, получили помощи. От Обществения съвет обаче отказват, тъй като списъците съдържат лични данни, допълва Славкова.

След подадените сигнали за нередности при раздаването на средствата кметът на Добрич Детелина Николова обявява, че това са слухове. 

"Чувам, че някой продава ваучери, получени от дарения. Чувам, че инициативни граждани в кавички пращат сигнали за нередности при раздаването на даренията. Тези, които търсят под вола теле, написаха писмо до прокуратурата!", казва Николова пред пострадали, цитирана от добричкия сайт Бележник.бг

Николова обяснила, че средствата не се раздават от общината, а от Обществения съвет, създаден специално за целта. 

"Получих обаждания на телефона, че са пратени сигнали до фондацията за начина на разпределянето на средствата. От там не ми казаха кой праща сигналите, но аз знам кой", казва още кметът.

Няколко дни по-късно една от пострадалите, която подава сигнал за нередностите – Ивка Михнева, е привикана в полицията на разпит след жалба до нея.

Жалбата е подадена от съседка за оказан „психически и физически тормоз във връзка с раздадените помощи от „Социални грижи“.

С тази госпожа никога не съм говорила за отпускането на каквито и да е помощи, категорична е Михнева. Тя е подписала предупредителен протокол за това да не влиза в контакт с жалбоподателката.

Убедени сме, че започва „лов на вещици“, категорична е Ива Славова.

Опитахме да се свържем с кмета на Добрич Детелина Николова, но от общината обясниха, че тя е в командировка. 

Миналата седмица OFFNews съобщи нередности при раздаването на помощите за пострадали от наводнението във варненския квартал "Аспарухово". 

Доброволци алармираха, че помощите, раздавани в „Аспарухово“, са отпускани на хора, които не са пострадали от наводненията. За сметка на това нуждаещи се са останали без финансова помощ.

Във Варна помощите също са раздавани по списък на общината. От БЧК и от община Варна си размениха взаимно обвинения за нередностите, а областният председател на БЧК във Варна Илко Раев обеща да намери пари за пострадалите, които не са получили помощи.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.08 2014 в 22:18

Ми със сигурност пак са ги раздали на мангалите - нали идат избори!!!! Пък българите-кучета ги яли, ние и без това ставаме малцинство и ни ползват само като дарители и данъкоплатци. Дали обаче си дават сметка управниците на всякакво ниво, че като поизчезнем ние-бачкащите, тая измет ще ги помете, защото няма да има кой да и осигурява блага и ще озвереят, май????

22.08 2014 в 16:00

Моля, уточнете за кои дарителски кампании става дума - само за тези, организирани от БЧК, или?

21.08 2014 в 20:24

Offnews, а знаете ли, че всъщност снимката ви не е релевантна към статията. Все пак имаше по-потресаващи гледки на частните домове на хората, които са потърпевши от схемите, описани в материала. Хотелът реално е собственост на "владетеля" на града и той отдавна наля каквото трябва, за да го оправи и да върви бизнеса.

21.08 2014 в 05:05

Чест прави на "OFFNews",защото в Добрич вече 11 години властва тази алчна,необразована и безскрупулна жена.Страх е сковал града,а местните медии са слепи и глухи за случващото се.Контролните органи ги няма.Образованите напускат града,а пенсионерите и ромите лесно се манипулират.А относно назначеният от кметицата обществен съвет е гавра с пострадалите.Напомняме,че председателката беше в клипа на кметицата от предизборната и кампания.

20.08 2014 в 18:40

Някой беше казал нещо за "матр'яла" и всички тогава скочиха обидени, ама май ще се окаже вярно. ;-)

20.08 2014 в 18:37

щях да се изненадам ако нямаше злоупотреби...

20.08 2014 в 15:44

Гнил народ. Ако трябва да се прочисти - то ще остане само 1/3 от населението.

20.08 2014 в 15:18

Абе офф нюз как не Вие е срам да пишете непреворени глупости само по слухове

20.08 2014 в 14:34

Класика :)