Доброволци събират помощи за пострадалите от потопа в Добрич

Вероника Шербанова 27 юли 2014 в 14:00 3208 1

Доброволци събират помощи за пострадалите при потопа в Добрич. Facebook групата „ЗАЕДНО“ дава възможност на желаещите да помогнат на пострадалите 2600 души в Добрич с купуване на ваучери за строителни материали.

Администраторите на групата изготвят подробен списък на пострадалите от наводненията в Добрич, който се допълва непрекъснато. Пострадалите са посещавани и от доброволци, за да се убедят, че цялата информация, подадена от жителите на Добрич е вярна.

Кампанията за събиране на средства се осъществява заедно със строителната фирма „Строймаркет“.

Ваучерите могат да се закупят на интернет страницата на „Строймаркет“, като има варианти от 20, 50 и 100 лева. Желаещият да закупи ваучер, посочва за кое семейство от списъка с пострадали иска да отидат неговите пари.

След това служители на „Строймаркет“ уведомяват съответното семейство, че за него има закупен ваучер и че представител може да отиде в магазина за строителни стоки, за да вземе това, което е необходимо, на стойността на закупените ваучери. От своя страна, „Строймаркет“ прави отстъпки за строителните материали, закупени за пострадалите, за да могат да получат те повече стоки. А строителните материали се дават само на хора, чиито постройки са законни.

Нашата цел е да свържем директно дарителите със семействата, които имат нужда от помощ, без това да преминава през която и да е организация, обясни пред OFFNews Ива Славкова, чиято е идеята за системата за дарения чрез ваучери.

На пострадалите от потопа в Добрич семейства помагат и българи, живеещи в чужбина. Вече има пратки с дрехи, електрически уреди и други стоки от българи в Дюселдорф, от Холандия и Англия.

Сега се чака и един последен за момента камион със стоки от българи в чужбина, който до няколко дни ще бъде в Добрич. Даренията се разпределят от доброволци на място, като се правят приемно-предавателни протоколи, допълни Ива.

Непрекъснато се появяват желаещи да помогнат – както от България, така и българи в чужбина.

Списъкът с пострадали се актуализира постоянно, като в него се записва от какво се нуждае всяко семейство, каква помощ е получило, банкова сметка и контакти за връзка.

При наводнението в Добрич са пострадали 2600 души или около 740 семейства. Къщите на много от тях се нуждаят от сериозен ремонт, за да може да се живее в тях. Други направо трябва да бъдат съборени по препоръка на община Добрич.

Освен това голяма част от техниката и мебелите, притежавани от семействата, са неизползваеми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови