Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Шефът на ВАС си купил луксозен имот с минерална вода за 10 000 лева

OFFNews 26 октомври 2022 в 14:22 17841 0

Георги Чолаков имот

Снимка bird.bg

Георги Чолаков и вилата му с басейн в с. Пчелин

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков си е купил през 2016 г. луксозен имот с минерална вода в село Пчелин, община Костенец, за 10 000 лева. 

Това разкри разследващият сайт bird.bg, като цитира имотни декларации на съдията и документи от Агенцията по вписванията и кадастъра. "Беше добра офертата", коментира Чолаков, чийто мандат начело на ВАС започна в края на 2017 г. Продавач е дружеството „Еко Клуб” ООД. 

Преди сделката за същата къща е имало проект за къща за гости на стойност 264 642 лв., имало е и договор с потвърдена субсидия с европейско финансиране, който впоследствие е анулиран. Тази сума се доближава до реалната стойност на имота, който в никакъв случай не може да струва само 10 000 лв.

Нотариалният акт за сделката е меко казано странен. Справка в Имотен регистър показва, че Георги Чолаков купува поземлен имот с площ 790 кв. м., жилищна сграда с площ по документ 0.000 кв. м. и стопанска постройка с площ по документ 0.000 кв. м.!

Сградите обаче са документирани заедно с басейна в сателитни снимки на Google Earth от предишни години и присъстват на официалната фото-карта за 2011 г. налична на сайта на Кадастър. 

В декларираната като „стопанската постройка” сграда има кухня, трапезария и стаи за настаняване, както се вижда от обява в туристически сайт. В обявата пише и, че в двора има басейн с топла минерална вода, изба за вино, уютна камина, подово отопление и външно огнище, подходящо за скара.

В декларациите на Георги Чолаков, подадени през 2017 и 2018 г., се появява разгъната застроена площ (РЗП) от 180 кв. м. за сградите. Във всички следващи декларации обаче, площта на поземления имот е декларирана 790 кв. м., а реално според кадастъра тя е 828 кв. м.

Георги Чолаков не е декларирал увеличена с 38 кв. м. площ на поземления имот, както изисква закона за съдебната власт (ЗСВ) и закона за противодействие на корупцията (ЗПКОНПИ). Това се разкрива след като Служба по геодезия картография и кадастър публикува кадастралните карти на недвижимите имоти в с. Пчелин, община Костенец. Те са били изработени през 2021 г., а от скоро вече са достъпни на сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. 

От информацията в Кадастъра се вижда, че поземленият имот в с. Пчелин, собственост на Чолаков, е 828 кв. м. Разбира се и върху каква застроена площ са сградите в имота. Остава обаче несъответствието за записаната в Кадастър като „стопанска постройка” сграда, в която реално има помещения на „къща за гости”.

В телефонен разговор пред bird.bg Чолаков отхвърля тезата, че цената, платена от него за имота, е симулативна. "Беше добра офертата", казва той. По-късно е пратен и писмен отговор до редакцията: "Сделката е изповядана на цена, която е договорена между страните. Тази цена е над данъчната оценка, издадена от данъчната служба в Община Костенец". 

Попитан дали данъкът за прехвърляне на имота е платен върху 10 000 лв., Чолаков потвърждава, че е така. Той коментира, че дори не знаел за увеличението на площта на собствения си имот и бил декларирал това, което имало вписано в нотариалния акт – 790 кв.м. 

“Имотът е деклариран при закупуването му по квадратурата, отразена в нотариалния акт. Към този момент в село Пчелин нямаше влязла в сила кадастрална карта. При започване на процедурата за изработване на кадастрална карта съм представил документи за собственост. По каква причина имотът е отразен в кадастралната карта с друга квадратура, ако това е така, не мога да отговоря, тъй като на място не е правено замерване на терена", обяснява Чолаков. 

Факт е, обаче, че и в последващите декларации на Чолаков след увеличението на площта на имота, той продължава да е деклариран със старата си площ.

В писмен отгворо до bird.bg магистратът уточнява, че откакто е закупил имота, не е използвана минерална вода в басейна му. 

За този имот няма и никога не е имало издадено разрешително от Басейнова дирекция за водовземане от минерални води, става ясно пък от отговор на Басейнова дирекция. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!