Нови 35 млн. лв. отиват към приятелски фирми за оградата на границата

Юлиан Христов Последна промяна на 24 февруари 2016 в 16:40 11324 10

Нови 35 млн. лв. отиват към приятелски фирми за оградата на границата

На фона на амбицията на премиера Бойко Борисов да изчисти съмненията за това как се провеждат обществени поръчки, в сряда правителството раздаде поредната порция държавни пари за строителството на оградата на границата. В сряда кабинетът взе решение още 35 млн. лв. да бъдат дадени на областните управи в Бургас, Ямбол и Хасково, които от своя страна ще ги платят на фирми, избрани без провеждането на обществена поръчка. По този начин общата сума на парите, похарчени за оградата, ще достигне близо 100 млн. лв.

В началото на 2015 година по предложение на ГЕРБ Народното събрание скоростно одобри промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП), с които беше дадена зелена светлина за наливане на пари в строителството на оградата без конкурс. Предложението беше аргументирано с това, че оградата е въпрос, касаещ националната сигурност и за да не се губи процесуално време по избор на изпълнител и обжалването на процедурите в съда.  

"Осигуряването на средствата за продължаване на инженерното съоръжение е от изключително значение за противодействие на непрекъснато нарастващия през последните години миграционен натиск по българо-турската граница и цели опазване на държавната граница, която е и външна за Европейския съюз, и овладяване на бежанската вълна", се казва в съобщение на правителствената пресслужба в сряда.

От справка за фирми изпълнители, изготвена от администрацията на Министерски съвет още през септември след запитване на OFFNews, става ясно, че някои от фирмите са свързани с големи обществени поръчки, които премиерът Борисов лично разпореди да бъдат спрени. 

Оградата в област Бургас се строи от две фирми, свързани с "Хидрострой" АД, чийто управител е бившият общински съветник от ГЕРБ във Варна Николай Пашов. Това са "АБ ИНВЕСТ НН" ЕООД и "Пътстрой Бургас" ЕООД. Първата фирма е печелила вече поръчка за 10 млн. лв. за асфалтирането на лот 4 - ж.к. "Славейков", кв. Лозово, кв. Ветрен, кв. Банево и в.з. "Минерални бани" в Бургас. 

В област Бургас сключените договори са за 25 млн. лв., а фирмите са посочени от областния управител Вълчо Чолаков (от квотата на РБ, назначен с решение на Министерски съвет от 26 Ноември 2014 г. на мястото на назначения през юни 2013 г. Павел Маринов).

Според публикация на "Капитал" "Хидростой" и свързаната с нея "Инжстройинженеринг" от години печелят всички големи обществени поръчки за извършването на пътни и други инфраструктурни ремонти във Варна. 

Третата фирма, която ще строи оградата в Бургаско, е "Булдени" ООД. Нейни собственици са собствениците на софийската фирма "Егида М" ООД - Емил Гоцев и Иван Николов. Според публикация на в. "Банкер" фирмата е част от обединение "Асара" с управител Момчил Борисов, което печели обществената поръчка за реконструкцията на пристанището в Приморско. В това обединение влизат още две дружества - "Водстрой 98" АД (с 34% участие) и "Билдинг комфорт" ЕООД на Борислав Атанасов. "Водстрой 98" от своя страна беше една от фирмите, заради които миналата седмица премиерът Борисов спря обществена поръчка на Югозападното държавно предприятие за 95 млн. лв. Фирмата присъства и в списъка с необезпечени кредити във фалиралата КТБ.

Три са и фирмите, избрани за строежа на оградата в Хасково. Областният управител Добри Беливанов, понастоящем кмет на Хасково от ГЕРБ, е подписал договори за близо 11 млн. лв. с фирмите "Транспортно строителство и възстановяване", ЕТ „Металик – Иван Михалов“ и "Геопланпроект".

ЕТ „Металик – Иван Михайлов“ е собственост на Иван Михайлов, който е в тесни бизнес отношения с кумеца на Цветан Цветанов - Тодор Бояджиев. Михайлов и Бояджиев са партньори в консорциума "Ти Ви Би". При мандата на Цветанов като вътрешен министър консорциумът е един от основните дарители на МВР.

Другите две фирми, които са ангажирани с оградата, са държавни. Управител на "Транспортно строителство и възстановяване" е Валери Василев, който е назначен на поста през 2009 г. от министъра на транспорта в първото правителство на ГЕРБ Александър Цветков.

Участък от оградата в Ямбол пък ще излезе близо 13 млн. лв. Областният управител Димитър Иванов, който е бивш депутат от ГЕРБ в 42-то Народно събрание, е посочил фирмите ДП "Транспортно строителство и възстановяване" и "Геострой-инженеринг" ЕООД. Втората фирма е собственост на Моньо Тодоров. През май 2012 г. лично премиерът Бойко Борисов присъства на откриването на нов свинекомплекс и ново фуражно стопанство на фирмата „Геомекс инженеринг” ЕООД в Ямбол, която е собственост на сина на Моньо Тодоров Михаил. Тогава по Програмата за развитие на селските райони на фирмата са дадени над 6 млн. лева.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.03 2016 в 23:33

Читател, че то на всички, поне в Ямбол, е ясно, че дали на Моньо Тодоров, да ли на сина му, дали на жена му - все тая
И концесийката на Тунджа на Моньо е прелюбопитна, ама нито за нея, нито за оградата, не се намери ни една екоорганизация да "изока"
Всичко свършва с безобидни и повърхностни статийки като тази.

24.02 2016 в 19:39

Ех Бойке ама това няма да го раздуват по всички медии нали не става за ПР? Поне няма да е поставеното лице Пеевски! Огледалото ще е за вталени мутри

24.02 2016 в 17:56

"Според публикация на "Капитал"..."
"Според публикация на в. "Банкер"..."
...Фирмата била на Моньо, а пък Борисов през 2012 открил свинекомплекс на сина на Моньо...

Според мене това си е поръчкова статия за написването на която автора не е отделил много време.

24.02 2016 в 17:33

Колко жалко, че розовобузият собственик на Капитал не може да се включи поне в една мъничка поръчица.


Айде сега! Не го жали тоя скъсан непрокопсаник.
Кабинетът даде на концесия находище "Колобър" край Дулово
„Каолин“ АД, гр. Сеново, ще добива кварц-каолинова суровина от находище „Колобър“, участъци „Първи“ и „Втори“.
Кариерата се намира на територията на община Дулово, област Силистра.
Правителството одобри предоставянето на концесията за срок 35 години.

24.02 2016 в 17:31

Авторчето гаче и то е човек на Борисов, половината поръчкови статии дето съм чел са се негови.

24.02 2016 в 17:19

Quo Vadis Българийо? Водачите ти алчни егоисти, народът ти разединен и всеки гледа да спаси и опази само своето, другият българин е балама, която трябва да бъде мачкана, всеки иска да е и вярва че е тарикат, общото съществува за да бъде откраднато, както и имуществото на тези, които не могат да се защитят, служителите на првавосъдието - хора без съвест, учасъват в грабежа наравно с политиците и населението, наричащо се българи. Колко ще понесеш още Българийо преди децата ти да те разкъсат и погълнат?

24.02 2016 в 17:02

А когато имаше кльон и противопехотни мини. .....Колко лесно може да стане отново така, но те ти европо права и свободи. .......

24.02 2016 в 16:57

Колко жалко, че розовобузият собственик на Капитал не можем да се включи поне в една мъничка поръчица. Каквото можа - разсипа, остана му едната медийна "империя", а и тя горката не прави разлика между Йордан Йовков и Йордан Радичков. Ама вие си пишете де, никому не пречите. Смешковци.

24.02 2016 в 16:57

Колко жалко, че розовобузият собственик на Капитал не може да се включи поне в една мъничка поръчица. Каквото можа - разсипа, остана му едната медийна "империя", а и тя горката не прави разлика между Йордан Йовков и Йордан Радичков. Ама вие си пишете де, никому не пречите. Смешковци.

24.02 2016 в 16:52

Ми къде да отидат, към неприятелски ли?
МУАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА
25 години обществените поръчки се изпълняват от "свой" хора... Чак сега ли го осъзнахте?