Невинни са наказани за брошурата с мечките, виновните са повишени

Владимир Йончев Последна промяна на 15 юли 2015 в 14:45 22271 16

Скандална брошура

За знаменитата брошура с мечките и сьомгата са наказани невинни хора, които нямат нищо общо с изработката й.

За сметка на това виновните, които са одобрили скандалното съдържание на рекламната листовка, са повишени.

Скандалът избухна на 27 май. Тогава Сдружение за дива природа "Балкани", разказа, че на фестивала "Зелени дни" се е раздавала листовка, която рекламира България като дестинация за лов на американски елени, мечки и риболов на сьомга.

Няколко дни по-късно министърът на туризма Николина Ангелкова уволни началника на отдела за европейски проекти и ЗОП Ива Якимова и принуди да напусне директора на "Маркетинг, реклама и информация в туризма" Анелия Генова.

OFFNews се сдоби с приемно-предавателния протокол, с който е одобрена брошурата. Той е между Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и ДЗЗД "Еуро принт юнайтед".

От него става ясно, че уволнените нямат нищо общо със скандалната реклама. Приемно-предавателният протокол е подписан от трима души - Владимир Туджаров, Мария Иванова и Албена Методиева.  В него се казва, че долуподписаните представители на възложителя - Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), одобряват без забележки представен от изпълнителя вариант на предпечатен проект за изработка на серия тематични дипляни.

Документът е с дата 26.04.2012 г. По това време туризмът е в състава на мегаминистерството на икономиката, енергетиката и туризма, а ресорен заместник по въпросите на туризма е Иво Маринов. 

Владимир Туджаров е бил ръководител на проекта. По времето на подписването на протокола той е бил главен секретар на МИЕТ, а в момента е главен секретар на министерството на икономиката.

Запознати твърдят, че той не се е занимавал много-много с проекта. От години практиката била по много от проектите главният секретар да се води про форма ръководител. В действителност проектът се движел от двете координаторки Мария Иванова и Албена Методиева, а главният секретар на доверие подписвал, каквото те му дадат.

По времето, когато подписва протокола Мария Иванова е директор на дирекция "Туристическа политика". Дълго време е в отпуск по болест, но точно около скандала с брушурките е повишена. Нейната дирекция става Главна дирекция. Иванова става втория човек след зам.-министрите. Поверени са ѝ и регионалните структури на министерството.

Другата експертка, подписала протокола, е Албена Методиева. Тя също е повишена, но по още по-мръснишки начин - заема поста на изгонената без вина Анелия Генова - директор на дирекция "Маркетинг, реклама и информация в туризма". Генова най-напред е понижена, а след това е уведомена, че договорът й няма да бъде подновен и така е принудена да напусне министерството.

Анелия Генова е сред малкото служители в министерството на туризма, за които браншът говори с уважение. Като директор на маркетинга, тя се занимава основно с руския пазар. В огромна степен нейна е заслугата за рекордния брой руски туристи у нас в последните години. Освен с геополитически съображения, рекордният срив на руски туристи тази година се обяснява и с изгонването на Генова.

Методиева много напираше да отиде в Русия и да стане референт в посолството ни в Москва, разказаха пред OFFNews хора от министерството. Според тях е възможно да е решила, че пречката да не я пращат в Москва е отговарящата за Русия в министерството Анелия Генова.

Другата отстреляна без вина в скандала е Ива Якимова. Тя беше началник на отдела за европейски проекти и обществени поръчки и за цялото време на този пост няма нито една жалба от кандидат и нито една отменена процедура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.08 2015 в 11:49

Какво може да се очаква от един злобен и прост човек , какъвто е Николина .Изключително грозно впечатление прави това , че обвинява ББС за спада на туристи в България.То бива , бива некомпетентност , но чак пък толкова.И как е възможно такива поголовни уолнения на хора ?Това е признак , че тя се ръководи от своята злоба и простоват гняв.Така ли не може да ги сплоти тези хора и да намери начин да създаде някаква екипност в този колектив , а щяла да оправи цял един частен сектор , какъвто е туризма.Господ е наказал тази жена не само с грозен външен вид , но и с грозна душа.

30.07 2015 в 20:47

Имаше едно правило за наградите, още от соца:
1. Шум
2. Неразбория
3. Търсят се виновните
4. Наказват се невинните
5. Награждават се онези, които нямат нищо общо
НЕ СМЕ МРЪДНАЛИ, ни на йота!

28.07 2015 в 22:12

Абе то май Аленелия Генова е била уволнена малко преди това с мечките... дори малко се разболяла??? Сега как ще правим туризъм без нея?

25.07 2015 в 00:05

Статията е изцяло вярна. В това министерство не остана никой свестен и професионалист от МИЕТ, Ангелкова ги разкара всички, за да си докара протежета, каквато беше и личната и приятелка Надя Маринова, с която се обичаха! Както каза бившия зам.министър по телевизията,при Ангелкова има фигуранти, с повече гел по косата, отколкото акъл в главата! Право в десетката!

22.07 2015 в 21:10

Такааа. Чета статията, гледам коментарите и какво виждам? Този zorbak е ясно кой е. Не се ли сещате? Точно така - това е Албена Методиева. Албена, вместо да пишеш такива злобни коментари, по-добре обясни как от една обикновена преводачка стигна до толкова високо ниво в администрацията. Кажи кой те крепи и те носи на гръб /с твоите килограми и некомпетентност това си е направо подвиг/. И не обяснявай кой какъв е, ти трябва да бъзеш изхвърлена и то по най-мръснишки начин. Тогава има някакъв шанс Ангелкова да изтрие срама, който ти и причиняваш с невежеството си.

19.07 2015 в 12:20

Айде стига ни занимавахте с тази Анелия Генова. Момичето беше набедено като най-големия специалист и разбирач по маркетинг в туризма и на нея дължим киргизстанското лого. Помнете ли го?? Или бързо забравяте?
Само по-голям спец в туризма от Анелийка е неостаряващата и несменяемата Катя Жекова, туристическото аташе в Москва. Тази 61 годишна бабка вече повече от 10 години стоически повишава туристопотока от Русия и знае поименно всички руски туристи, идващи в България, защото там с мъжо си нещо върти туристически бизнес на някои комсомолски и партийни велможи. Именно тя с Анелия бяха тандем, който мачкаше всичко в туризма. Аман от такива корифеи!!! На Катето Жекова главата май трябваше да mdokе първа още в началото на годината, но комсомолските кадри бързо реагираха..., а сега мръсотийките на Анелийка май сега започват.... Новата министърка на туризма и нея започнаха да я обработват, но видно едната главица от многоглавата ламя в туризма падна...Чистете, чистете госпожо Министър и Бог да ви е на помощ!!!!!

18.07 2015 в 16:49

Ха ха ха. Наказан от съда, доказан мошенник, а се оправдава, че всичко било заради конкуренцията. Сигурно и тази конкуренция ти е направила далаверките с които искаш да излъжеш държавата и да субсидираш поредните ти мошенничества в града.

15.07 2015 в 18:18

С безумни срещи и прояви,
С това Ангелкова се слави.
След АПИ, МРР, Транспорта,
Дано Туризма да оправи!
Е, оправи го и то така, че поне 3-4 години ще трябват, за да го възстановим.След случая сьс сниманата зам.министурка определението ,,алкохол ен туризъм,, придоби нов смисъл.

15.07 2015 в 17:14

#02 , всъщност уволнените от София ги направиха началници във Варна, ама смисъла е същия...

15.07 2015 в 17:07

Ква сьомга бе братче,тва на снимката е дъгова пъстърва (rainbow trout, Oncorhynchus mykiss), тия от Зелени балкани са ебати тъпанарите...