Ексклузивно От четвъртък навсякъде на закрито само със зелен сертификат

Миро Найденов: Можех да дам на Кристина поръчка за 2-3 млн., не го направих

Александра Маркарян Последна промяна на 12 юли 2013 в 11:55 14215 26

Кристина Спасова и Мирослав Найденов Снимка: в.

 

 

Можех да ù дам поръчка за 2-3 милиона лева, но не го направих. Така Мирослав Найденов оправдава факта, че като министър на земеделието дава 47 500 лв. европейско финансиране на интимната си приятелка и пиарка Кристина Спасова, за да изработи.... акаунти на Програмата за развитие на селските райони в иначе безплатните социални мрежи Twitter и Facebook.

Найденов коментира избухналия през август 2012 г. скандал (който според него очевидно не е скандал) днес за в. "168 часа".  Той заявява:

"Истината е, че Кристина Спасова влезе там, където се ритат атовете. С помията, която се изля по нея, тя си получи предупреждението друг път да не се завира между шамарите. Ако аз съм искал да ù дам пари, щях да викна някого от медийните магнати и да им кажа да я ползват като подизпълнител или да се направи фирма с подставени лица. Тогава тя щеше да спечели не 46 хил., а 2-3 милиона лева, защото повечето поръчки бяха на подобна стойност. При това лесни за изпълнение. Смятате ли, че някой от медиите щеше да ми откаже?"

Самата Спасова също дава интервю, публикувано в същия брой на вестника, чрез което се оплаква как въпреки неуморния ù труд и изпълнения проект, все още е получила само част от парите - 15 000 лева.

"Това е принципен проблем в държавата - едни хора работят, докато определени администратори им пречат. Администрацията не реагира адекватно на темповете на бизнеса. Не може да си изработил един проект преди 6 месеца и да не ти е платено. Никой не си задава въпроса как се плаща на експерти, как се дават заплати, осигуровки, как се покриват останалите разходи по проекта. Ако целта е да се съживи бизнесът, то защо първата крачка не я направи администрацията?", пита 26-годишната Спасова, бивш пиар на Агенцията за безопасност на храните към земеделското министерство.

На въпрос не е ли твърде скъп проектът - 47 хил. лева за безплатни акаунти, пиарката, спечелила финансирането чрез фирмата "Кей Ем Ком", отговаря:

"Идеята е фейсбук да бъде средство, чрез което експертите да стигнат до бенефициентите без оглед на мястото и времето. Тя се обслужва от специалисти по различните мерки на програмата. Те дават съвети на младите фермери как да кандидатстват. Или какво да правят, ако искат да си купят трактор по 121-а мярка, да си преструктурират стопанството и т.н. Дали експертите ще направят това на семинар, или от компютъра си, хонорарът им е един и същ. Стойността на тази фейсбук страница се формира от експертите, които я обезпечаваха. Създаде се усещането, че тези средства са дадени за една обикновена фейсбук страница, която би струвала 1000 лв., но смисълът й е друг - имахме 9 души експерти. Фермерът задава своя въпрос, специалистите до 2 часа му даваха отговор. И той трябва да е обоснован, защото ние носим отговорност пред бенефициентите, които впоследствие подават своите документи в Държавен фонд "Земеделие".

Родената през 1987 г. Спасова работи като пиар в подчинената на земеделското министерство Българска агенция по безопасност на храните до 26 септември 2011 г. Само 4 дни по-късно излиза регистрацията на фирмата й “Кей Ем Ком”, която печели скандално поръчка на земеделското министерство за популяризиране на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) във Фейсбук и Туитър.

Младата Кристина става милионерка, още докато Мирослав Найденов е министър.

През април 2012 г. чрез "Кей Ем Ком" тя купува офис с  площ 187 кв. м. в новопостроена сграда на бул. "България (кв. "Манастирски ливади") от фирмата производител на птиче месо "Градус-1". "Градус" са се сдобили с офиса само 5 месеца, преди да го продадат на фирмата на Спасова за 332 491 лева. През месец юли същата година чрез "Кей Ем Ком" красивата пиарка се сдобива и с втори офис - 113 кв. м., купен за 175 046 лева.

През април 2012 г. Спасова взема земи и имущество на стойност над 1 милион лева, като купува част от завода за преработка и консервиране на диворастящи плодове и гъби "Био Ем Ди" в Берковица. Така тя става съсобственик на земите на завода и арендатор на стотици декари земя, апортирани в дъщерното дружество на печелившото предприятие "Био Ем Ди" - "Био Ем Ди - 1".

Общата стойност, на която са оценени имотите, е 1 127 760 лева. 

Спасова печели и други поръчки - срещу 35 000 лева, осигурени по проект по Оперативна програма “Регионално развитие” и община Ракитово, фирмата ù трябва да рекламира проект за изграждането на Джурасик парк край родопското село Дорково. Договорът е спечелен през юни 2012 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.07 2013 в 15:45

Европейски пари българския еблю.

13.07 2013 в 13:01

Нещо не разбрах. Тя е милионер...явно че има и друг бизнес освен 50-те хиляди нали? 50 хиляди са капка в морето явно.

От де са другите и пари? Да не би да е била под изпълнител на големи агенции? Това има ли как да се разследва?

тоя пич кога го рипнаха от ГЕРБ кога научи комунистически мурафети. Няма да излезеш чист от помията дори с много ПР,

Като гледам г-н Станишев сега е модерно да обвиняваш противника в собствените си дела. Например подслушванията, фалшифицираните избори и т.н. всъщност се оказаха прегрешения на БСП а не на ГЕРБ. Обаче Санишев нагло се прикриваше с фалшиви обвинения и продължават и сега. ГЕРБ били приели кофти бюджет и затова ще го коригираме т.е. Ще променим бюджета за да крадем. Видяхме и ДАНС и закона за енергетиката - говори се едно мятат се обвинения в някакви подмолни неща срещу въображаем враг, дато се извършват същите тези нарушения,..

13.07 2013 в 09:16

Сега остава и да разберем, кои са взели милионите за подизпълнители :)
Със сигурност ги има :)
За едни свирки повече от 50 000 лева няма смисъл да се дават, но от тия 66 милиона със сигурност бая има източени обратно към Нереза!

13.07 2013 в 02:19

Психиатрия няква ...
Седял другаря Ленин на брега на реката, и се бръснел. При него дошло едно пионерче, и проплакало
"Другарю Ленин, дайте ми моля ви се един хляб, в къщи всички умираме от глад"
А другаря Ленин вдигнал добрите си топли очи, погледнал го, и казал
"Няма да ти дам!"
А можеше да го перне с бръснача по гърлото, нали така?
Ето затова, деца, другарят Ленин е добър, и не злоупотребява с 3 - 5 милиона, ами се грижи за доброто на всички бенефициенти!
Тая па дума от къде им е влязла в семейния речник, комедия ...

13.07 2013 в 02:00

Няма ли комисия Кушлев (или и той настъпа котарака със 7000 лева месечна заплата). Мамка му, с юмруци ли да се кръстиш, какво да правиш, не знам!

13.07 2013 в 00:39

На мен и друго ми прави впечатление. Като се заобяснявали двамата как видите ли...ако искали да ходатайстват и да крадат, то си имало други начини. А вие, наглеци, откъде ги знаете тези начини? И щом са ви исвестни, защо не сигнализирате където трябва и защо ти бивш министре Найденов, не си възпрепятсват тези практики?

"Тогава тя щеше да спечели не 46 хил., а 2-3 милиона лева, защото повечето поръчки бяха на подобна стойност. При това лесни за изпълнение. Смятате ли, че някой от медиите щеше да ми откаже?“

Ами по пътя на моралната логика, би трябвало да ти откажат, Найденов. Явно ти знаеш по-добре обаче...

Ах какъв шут в гъза заслужавате и двамата! Голямата ПР-ка не успя едно елементарно интервю да скалъпи, за да изчисти имиджа си. Още повече се окаля. Това само показва колко талантлива е всъщност.

Подкрепям любовта във всичките й възрастови граници - взимайте се, щом се обичате и дим да ви няма!

12.07 2013 в 23:20

Аман от застаряващи и комплексирани мераклии, на които май само мерака е останал. То няма лошо, ама да не плащат с държавни пари собствените си комплекси. Защо не се огледаш в огледалото екс министър Найденов ? Ако харчеше твои пари щяха ли да стигнат за да си платиш за свежата плът, която никога нямаше да имаш без министерския пост и нащите милиони. Пък и интересно най-древната професия скъпо платена станала !?! Поздравления Кристина, който го може си го може. Ако секнат "обществените" поръчки от любомия, колко месеца ще издържи връзката ви "скъпа моме" ?

12.07 2013 в 22:51

И тоз наглец като изплува от някъде и пак почне да мята анални отпадъци...
Кога яде не рева, а сега като няма ревеш?

12.07 2013 в 18:20

а бре господин Найденов, ама вие как сте си мислели, че бълг. граждани ще ви плащат секса


....това са частни разходи и всеки си плаща сметката,

а такива като вас трябва да гледат политиката отвън и да нямат достъп до големите държавни пари,

щото харчите нашите пари за вашите телесни нужди

12.07 2013 в 16:52

Да бе, да! Обича го за 47 000 + 1 127 460.
З а толкова коя ли няма да го заобича.