Как Паскал Желязков е станал професор: отговорът на БАБХ

Александра Маркарян Последна промяна на 03 октомври 2019 в 11:20 9894 3

Българската агенция по безопасност на храните изпрати отговор до OFFNews след въпросите ни от 27 септември относно придобиването на професорска длъжност от новия ѝ изпълнителен директор Паскал Желязков. Той пристигна ден след публикацията ни от 1 октомври Как новият шеф на БАБХ е станал професор.

Публикации

В отговор на молбата ни проф. Желязков да посочи статиите, на които е автор или съавтор и са публикувани в списания с импакт фактор, от БАБХ ни пращат факсимиле от списание с импакт фактор, където името P. Jelyazkov фигурира, но не и като автор/съавтор на статия. То може да бъде открито към постер, т.е. информация за проведено научно мероприятие, например конгрес. Така на практика се оказва, че е единствената публикация с импакт фактор на г-н Желязков е една страница в сборник от научна конференция.

В отговора си до OFFNews от БАБХ не дават разяснение за постера. 

Постерите, за разлика от научните статии, не минават през проверката на рецензенти, тоест няма как да се удостовери достоверността на твърденията или постигнатите резултати. Постерите от научни конференции не се приемат на научни публикации и не могат да фигурират в списъка за такива. Те влизат в списък за участия в научни мероприятия.

От факсимилето е видно, че липсва уникален номер (DOI), какъвто има всяка научна статия.

Научна статия със съответния уникален номер, който е ограден в червено.

От БАБХ изпращат до екипа ни и линкове към две списания, в които са публикувани статии на проф. Желязков. Прегледът им показва, че става въпрос за една и съща статия (линк към нея публикувахме на 01.10.), изпратена до две списания без импакт фактор (българското Experimental Pathology and Parasitology, което вече не съществува) и словашкото FOLIA VETERINARIA (http://www.uvlf.sk/document/folia-veterinaria-volume-50-issue-1.pdf#page=11).

Изпращането на един и същи труд до две списания е меко казано озадачаващо. Учени, с които разговаряхме по този въпрос, го нарекоха даже "некоректно". Те са категорични, че статия се изпраща до едно списание и само ако то не одобри отпечатването ѝ, може да се изпрати до друго.

В подкрепа на присъдената академична степен "професор" на Желязков, от от БАБХ пишат, че "в областта на ветеринарната паразитология, свързана със здравеопазването на животните в България работят само трима научни специалисти, единият от които е проф. д-р Паскал Желязков", а обективността на оценяването подкрепят с изречението, че "по време на процедурата, кандидатът проф. Паскал Желязков не е бил член на научното жури". С други думи, той не е оценявал себе си.

Провокирани от твърдението за едва неколцината паразитолози у нас, проверихме списъчния състав на Българското паразитологично дружество. Там, оказа се, са регистрирани доста специалисти (http://bsparasitology.org/bg/doc/membership). В съответните лаборатории на БАН също работят такива.

Проф. Желязков става професор в ръководения от него по същото време (2014 г.) Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт "Проф. д-р Георги Павлов" в София. Той е единственият кандидат, подал заявление за участие в конкурса. Според решение на Комисията за конфликт на интереси (КПУКИ) от 9 ноември 2017 г. конкурсната процедура е проведена съгласно законовите изисквания и няма конфликт на интереси, подчертават от Агенцията по храните в отговора си до OFFNews.

На въпроса ни защо в документацията на Желязков липсва списък с цитирания на трудовете му няма отговор от БАБХ.

Попитахме ги и ръководил ли е той успешно завършили докторанти. Отговарят, че му бил зачислен докторант задочник през 2014 г., но поради здравословни проблеми на докторанта, срокът за обучението му е бил удължен със заповед от 24.07.2018 г. Дали към днешна дата той е завършил, е неясно.

Прави впечатление, че докторантът е зачислен в годината на конкурса за професор на Желязков. Не става ясно дали към онзи момент той е бил ръководител на успешно завършили докторанти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7671

3

безпартийна

04.10 2019 в 19:04

Повече от ясно е, че т.нар. проф. Желязков не отговаря на никакви съвременни изисквания за заеманата длъжност.

8740

2

cepcem

03.10 2019 в 15:44

2014-та нямаше изискване за реферирани издания. Влезе 2018-та.

4057

1

JustSoYouKnow

03.10 2019 в 11:29

Ето тази статия вече ми харесва като изложение. Браво!

Не му е чиста работата.