Много полиция и малко протестиращи посрещнаха депутатите

Николаос-Теодорос Цитиридис 15 януари 2014 в 09:19 2107 5

Много полиция и малко протестиращи пред парламента на 15 януари 2014 година
Много полиция и малко протестиращи пред парламента на 15 януари 2014 година

Засилено полицейско присъствие и малко протестиращи посрещнаха депутатите в първия им работен ден след края на коледната ваканция.

Голям периметър около парламента е ограден от полицейски кордони. Пред парламента има около 70 полицаи, разположени в две редици - пред и зад загражденията. Протестиращите са няколко десетки. 

Полиция има и в градинката до парламента и около Художествената академия. По бул. "Цар Освободител" има полицаи, разположени през 20 метра един от друг. Пред парламента има близо 20 автомобила на жандармерията.

Сред протестиращите се появи и Бисер Миланов-Петното и сподвижници от Национално движение "Свобода". Той поведе спор с протестиращите, като се стигна до размяна на остри реплики. След като си тръгнаха, Миланов и хората с него бяха освиркани и изпратени с обидни думи.

Паралелно с протеста край катедралния храм "Александър Невски" се провежда и контрапротест. Към 9 и 15 ч в него участваха около 50 души, най-вече възрастни граждани.

Малко преди 10.00 часа полицията започна да изтласква протестиращите пред парламента, като ги огради в полукръг. 20 минути по-късно протестът потегли към Ректората. Без да пречат на движението, протестиращите продължиха по тротоара по бул. "Васил Левски" към Попа. 

Полицията поиска личните карти на двама от лидерите на протеста. Един от тях - Цветозар Вълков обясни, че не знае защо са му поискали документите. Целта на протеста днес, по думите му, била да се поиска имунитетът на Волен Сидеров, а протестиращите подкрепяли полицията. 

По-късно стана ясно, че полицията е съставила акт на Вълков за неправилно пресичане на нерегламентирано място. Това е третият акт на Вълков за една седмица. 

Малко преди 11.00 часа протестиращите отново се събраха пред сградата на парламента. Някои се разотиваха. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови