Черноморец излиза на протест срещу продажбата на бивши военни складове

OFFNews - Бургас Последна промяна на 08 декември 2016 в 18:14 10188 1

Снимка wikimapia.org

Бившето поделение "Червенка"

Жители на град Черноморец излизат в събота на протестно шествие, провокирано от решение на Министерския съвет. А именно: 200 декара земи в местността „Червенка“ да бъдат деактувани от публична държавна собственост – в частна държавна. Това, според местните, е знак, че се готви тяхната продажба.

За тези терени, на които е имало военни складове, от години се водят спорове. Над 400 наследници на 80 собственици на земите си ги искат обратно, след като преди години техните имоти са били взети от държавата. Местните никога не са били обезщетявани, твърдят от сдружението. Въпреки че министърът в оставка Николай Ненчев им е отговорил, че още Министерството на народната отбрана ги е обезщетило през 1971 г., това, според местните, не отговаря на истината.

Милан Миланов, председател на Сдружението в защита на собствениците на земи в Черноморец, подчертава:

Следваше и друго действие от страна на Министерството на отбраната. Преди три седмици беше искано от данъчната служба в Созопол да направи данъчна оценка на самата земя. Това е още едно доказателство, че тази земя се готви да се продава. След това следва търг. И този търг е насочен така, че тази земя да бъде продадена. И от нея най-малко ще спечели Министерството на отбраната“, посочва Миланов.

Решението за протест е взето на извънредно градско събрание.

За незаконосъобразните, според местните жители, действия на Министерството на отбраната, са подали и сигнал до главния прокурор, съобщи кметът на Черноморец Добри Добрев.

В него се посочва как е взета земята, иска се да се спрат всякакви действия по продажбата й и да бъде върната на реалните собственици. Хората писаха до областния управител, до военното министерство, Народното събрание, правителството, но отговор няма. Мирният протест е първата крачка. Очакваме доста хора, защото това е положението не само за Червенка, същото очакваме за Таласакра, земите в Акра не са уредени още“, посочва кметът на града.

Все още няма обявен търг, уточни Добрев.

Местните жители са категорични, че продажбата трябва да спре, а в противен случай са готови и да затварят пътища в знак на протест.

Недоволните хора се събират в събота в 10 часа на площада в Черноморец, откъдето ще направят шествие до бившото поделение Червенка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови