Управляващата коалиция все още няма окончателно решение за антиинфлационните мерки

OFFNews 13 май 2022 в 21:27 1397 0

Снимка БТА/Владимир Шоков

Нямаме окончателно решение за антиинфлационните мерки, предстои сериозните разчети да се направят и да се види кое как ще се отрази на покупателната способност на домакинствата, на бизнесите и на инфлацията. Очакването е в бюджета да има достатъчно резерви, за да бъдат в помощ на домакинствата и бизнеса.

Това заяви икономистът Георги Ганев, народен представител от "Демократична България", след срещата на експертния коалиционен съвет, който заседава в Министерството на финансите.

Той каза, че основната дискусия е била фокусирана върху процедурите за приемане на еврото.

По време на срещата Калин Христов, подуправител на БНБ, е показал структурата на доклада за ползите и разходите, предимствата и предизвикателствата от приемането на еврото в България.

Чухме, че самият подуправител на БНБ доста оптимистично казва, че докладът може да се изготви до месец-два. Моето лично очакване е за началото на новия политически сезон - септември. Влизане в еврозоната на 1 януари 2024 г. продължава да е стратегията, големият въпрос е дали ще можем да изпълним критериите, заяви Ганев.

Министерството на финансите и БНБ ще направят съвместен доклад за оценка на въздействието от приемането на еврото в България.

Експертният коалиционен съвет не е обсъдил диференцираните ставки на ДДС, нито тавана на цените на стоките в малката потребителска кошница.

"Подкрепата за семейства с деца ще бъде приета, подкрепата за пенсионерите ще бъде приета, но предстои да се разбере точно в какъв вариант. Любимата на опозицията дума "анализ" продължава да се случва, ще има още срещи", каза още Георги Ганев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!