Тошко Йорданов: Колко изкарва БНТ от реклами? Ако няма отговор, намалете ѝ бюджета

Ружа Райчева 03 февруари 2022 в 20:27 7462 2

Снимка Архив

82,5 милиона е бюджетът на БНТ. Имате ли представа колко изкарва БНТ от реклами? Ако нямате отговор, ще предложа да се намали този бюджет. Доста пари могат да бъдат пренасочени на места, където ги няма.

С тези думи зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов се обърна към представители на финансовото министерство по време на днешното заседание на парламентарната комисия по култура и медии, където бе обсъден законопроектът на МС за държавния бюджет.

Законопроектът предвижда увеличение от близо 100 милиона лева за културния сектор - 40,83% в сравнение с миналогодишния бюджет, както и цялостният бюджет за култура и медии да съставлява 0,6 от БВП.

Парламентарната комисия подкрепи законопроекта на първо четене: 16 народни представители гласуваха "за", двама "против", а трима "въздържал се".

От БСП настояват 1% от БВП да отива за култура, както е заложено в коалиционното споразумение. „Отново се създава усещането, че културата остава на заден план“, каза Александър Симов.

От ДПС заявиха, че не са имали достатъчно време, за да разгледат проекта. От "Възраждане" засега не го подкрепят.

Ива Митева от ИТН обърна внимание на факта, че заделените при предходното 46-о НС средства за подпомагане на културата по време на пандемията не са били усвоени от нуждаещите се артисти:

"16,7 милиона - за съжаление тези пари минават през фонд "Култура" и се усвояват много трудно. Самата аз бях в петък на театър – ужасно е да видиш артисти на високо ниво да играят пред 15 човека публика. Тези пари трябва да стигнат до тези хора по някакъв начин, а не отново да остават за следващи бюджети."

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от ИТН се усъмни, че Министерството на културата ще има възможността и капацитета да изхарчи всички тези пари и изрази съжаление, че министърът на културата Атанас Атанасов не е в ресорната парламентарна комисия за такова важно обсъждане. 

Казусът с БНТ и Кошлуков

Преди две седмици председателят на комисията по култура и медии Тошко Йорданов поиска от Съвета за електронни медии да му изпрати документите за трудовия стаж и образованието на генералния директор на Българската национална телевизия Емил Кошлуков. 

Искането е част от изисканата от Йорданов проверка върху процедурата по избора на Кошлуков за генерален директор на БНТ. Тогава депутатът от ИТН заяви, че БНТ "се управлява по безумен начин", че "там е една вакханалия на глупаво взетите решения" и изрази мнението, че Кошлуков не е подходящ за поста директор на БНТ. 

Днес Емил Кошлуков се яви в комисията и заяви, че предложеният бюджет не покрива нуждите на обществената телевизия:

"Не предявяваме претенции, но ще обърна внимание на нуждите на БНТ. Цифровизацията е основен проблем - БНТ има огромен архив. За съжаление не са предвидени в бюджета разходи за това. Второто голямо непокрито нещо в бюджета е разпространението. Ние сме единствената телевизия, която се разпространява с три канала. Третата скъпа част са т.нар. "спортни права"."

По думите на Кошлуков въпросът дали БНТ трябва да предава тези "изключително скъпи спортни събития" е обществен и политически, а самият той не знае отговора му. 

Директорът на БНТ обобщи, че са нужни много реформи, за да се модернизира националната телевизия. "С оглед на цялостната ситуация, трябва да приемем този бюджет. Имайте предвид, че и по-голямата част от дълговете на телевизията са оправени", каза Емил Кошлуков. 

Комична ситуация

Днешното заседание на парламентарната комисия по култура и медии започна с комична ситуация заради следния диалог:

Тома Биков (ГЕРБ): Няма да ви говоря колко са важни телевизионните сериали и филми в момента...

Тошко Йорданов (ИТН): И недейте, защото знам как се правят, вие не знаете. Влизате в тема, която не познавате.

Тома Биков: Става въпрос защо са необходими на българската държава сериали, а не как се правят. Аз няма да ходя да играя в тях, нито ще участвам в тях.

Малко по-късно композиторът Стоян Михалев (ДБ) добави: "Смятам, че г-н Биков има талант и с удоволствие бих го гледал. Българското кино само страда, че се е лишило от него."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

3

случайно прочетох

04.02 2022 в 11:48

"Малко по-късно композиторът Стоян Михалев (ДБ) добави: "Смятам, че г-н Биков има талант и с удоволствие бих го гледал. Българското кино само страда, че се е лишило от него.""

:–))))))))))))))
И ние страдаме, че е станал политик!

22548

1

dolivo

03.02 2022 в 21:33

Кошлуков си беше за тази работа идеално вършейки каквото Герб му каже.

Сега вече не е.

Отчетност във всеки случай трябва да има.