Станислав Младенов: Национална програма за фотоволтаици за домакинствата е добро решение за справяне с енергийната криза

OFFNews Последна промяна на 14 април 2022 в 11:26 744 1

Създаване на национална програма за фотоволтаици за домакинствата е много добро решение за справяне с енергийната криза. Това каза Станислав Младенов, член на Изпълнителното бюро на БСП - София и експерт в Съвета по икономика на социалистите. Според него, програмата за възобновяемите енергийни източници може да бъде създадена по подобие на тази за санирането, а средствата за нея да бъдат заделени от националния бюджет. 

"По този начин ще намалим разходите на домакинствата за електроенергия. А всички знаем, че именно те са основните й консуматори, коментира Младенов. - Това би бил далновиден ход на правителството. От друга страна - ще бъде намалена икономическата тежест върху семействата, предизвикана от енергийната криза. А ще бъде и знак, че държавата мисли за тях. Ако подобна програма стартира още през лятото, в началото на следващата година може да бъдат реализирани първите пилотни проекти".

Станислав Младенов изрази задоволство от отварянето на първата от серията процедури, които са свързани с безвъзмездната финансова помощ в подкрепа на бизнеса - тази за енергийна ефективност. По нея право на безвъзмездни финансови средства за закупуване на непроизводствени активи, целящи бързо намаляване на въглеродния отпечатък имат всички производствени предприятия от сектор "С". 

"След толкова забавяне, най-накрая беше приет Планът за възстановяване и устойчивост, което е много добра новина, добави Станислав Младенов. - Оттук нататък много бързо Министерството на иновациите и растежа трябва да подготви насоките за кандидатстване за първата процедура, свързана с технологичната модернизация. По нея са предвидени 260 милиона лева. Също в много бърз порядък Министерство на финансите трябва да окомплектова пакета от нормативни документи, касаещи изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост и изразходването на средствата. Вече трябва да преминем към процедура по предварително изпълнение".

Според Станислав Младенов е изключително важно процедурата за внедряването на възобновяеми енергийни източници за собствени нужди на предприятията да стартира най-късно в края на годината. "Нейният бюджет от 200 милиона лева е крайно недостатъчен и е много вероятно да се наложи да бъде осигурено допълнително финансиране. По този начин българският бизнес ще получи помощ да се справи с повишението на цените на електроенергията и горивата и с последствията от войната в Украйна, добави той. - Няма производствено предприятие, което да не проявява изключителен интерес към тази процедура".

Станислав Младенов отбеляза, че Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" продължава успешната си работа. "Добре е, че се вслушаха в направените предложения по време на общественото обсъждане и подобриха дизайна на процедурата в сравнение с първоначално заложеният", обясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови