Станишев: Новият образователен закон в Украйна ограничава правата на българите

OFFNews 12 септември 2017 в 17:35 5769 6

Днес повдигнах темата за новоприетия образователен закон в Украйна пред българските евродепутати. Текстът е нова стъпка от тревожната тенденция за ограничаване на правата на малцинствата и изкуствено нагнетяване на етническо напрежение в страната, съобщи в социалните мрежи президентът на ПЕС Сергей Станишев.

Асоциацията на българите в Украйна потвърди, че новите мерки премахват правото за свободен избор на език на обучение и ограничават възможността за преподаването на майчин език само до начално училище. Инициативата очевидно е насочена срещу руското малцинство, но наред с това са засегнати и правата на други граждани, включително от български, румънски и унгарски произход. Румъния, Унгария, Полша и Молдова вече реагираха, посочва Станишев.

Българските евродепутати се обединихме зад идеята да установим връзка с колеги от засегнатите страни за оформяне на обща позиция, с която да призовем президента Порошенко да наложи вето на приетия закон. Трябва да бъде ясно, че той е в разрез с разбиранията за европейски ценности и подобни действия могат да се отразят на отношенията между ЕС и Украйна, коментира президентът на ПЕС.

Очаквам и позиция на българското Министерство на външните работи по подобие на колегите им от Унгария и Румъния. Надявам се на навременна и адекватна реакция, за да избегнем ситуация, в която се опитваме да спрем влака, който вече е набрал скорост, каза още Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7506

6

Хеле Боре,
Не е хубаво да обобщаваш, защото така ставаш просто един популист / какъвто си си по професия/ .Нали знаеш колко лекари, учители и изобщо интелигенция има сред малцинтвените групи? Някои от тях говорят и пишат по-добре и по-правилно български и от теб..

7506

4

А как ревахте и тук в България да забранят обучението на майчин език на турското малцинство?!
Фашисти с фашисти!!

10571

3

Hissarion

13.09 2017 в 09:49

Украйна е фашизирана открай време. А европейските бюрократи пляскаха и носеха курабийки на местните дерибеи. Лицемерие пръска от писаниците на Станишев - инициативата очевидно е насочена срещу руското малцинство, но нас това не ни бърка; бърка ни, че покрай руснаците, тъпчат и нашите.