След Brexit: Орязват еврофондовете за България, Москва и Анкара ще ни се месят

OFFNews 26 юни 2016 в 19:29 22240 17

Снимка dsb.bg

Иван Костов.

Рисковете за България са отслабването на влиянието и подкрепата на ЕС за модернизацията и реформирането на страната. Няма да им е до нас, няма да се грижат за нас - тоест има риск от намаляване на субсидиите от европейските фондове. Това ще намали темповете на развитието на България.

Това заяви пред bTV бившият премиер Иван Костов по повод решението на британците за напускане на ЕС.

Друга негова прогноза е, че ще се засили въздействието в България на авторитарните режими на Москва и на Анкара.

Добре е нашата страна да застане на позицията за дълбока интеграция на ЕС – парична, финансова, икономическа, институционална, правоприлагане, да се обявят за единна външна политика и въоръжени сили. Защото Великобритания повече няма да пречи за това, посъветва още бившият премиер.

Според Костов българските политици трябва и да инициират формирането на единни политики в страните от Централна и Източна Европа.

Той препоръча също българските политици да се обявят за премахване на европейските субсидии и трансформирането им в европейски инвестиции и европейска собственост в страните бенефициенти, тоест "вместо субсидии - инвестиции, и то свързани с придобиване на собственост."

Според Костов е необходимо да има и значително намаляване на административните органи и служителите в Брюксел и разходите за тях.

Според него във Великобритания не е възможно да се проведе втори референдум, въпреки че се събраха милиони подписи в подкрепа на това искане.

Той заяви още, че много се е спекулирало по време на кампанията преди референдума, че Великобритания дава много пари в ЕС:

„Найджъл Фараж казва: 350 милиона паунда, които даваме седмично за ЕС, ще ги насочим в здравеопазването. 350 милиона седмично означават 18,5 милиарда, което надвишава 2 пъти и половина нетната вноска на Великобритания”, изчисли бившият премиер.

Според него след решението на британците рисковете за ЕС са много по-големи – да излязат и други страни, съюзът да тръгне към разпад.

По думите на Костов ефектът на доминото е напълно реален и зависи от това каква формула ЕС ще договори за излизането на Великобритания.

Бившият премиер е на мнение, че трябва да се настоява за прилагане на "норвежката формула" – без да е членка, Великобритания да продължи да спазва правилата на вътрешния пазар и законодателството на ЕС и да внася членски внос към съюза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13340

17

Blagodatka Dushanova

27.06 2016 в 19:49

№ 16 -къде ви намират гербарите такива ...всичко това ,което си написал са пълни глупости разбира се...а "докторската титла " на ШЕФА ти е "подарена" по същия начин ,както "черния колан" по джудо,който му е подарен от авера му "пашата"...А като го "водят",че е бил пожарникар,никой не казва... истината е ,че нито един ден не е бил действащ пожарникар...Така,че гербарски тролчо-"бегай у лево" с твоите глупости...А за интервюто на Костов -гледах го цялото и мисля,че "офнюз" са го съкратили драстично и не можете да го коментирате,ако не сте го гледали цялото.Изключително точно,смислено и аргументирано интервю...няма нищо общо с несвързаните изказвания на"доктора на пожарникарските науки"пред медийните мухоморки.

12738

13

Mr Hivaga

27.06 2016 в 00:12

Костов в България едвам крета с незавидните 3-4% от коко 10+ години без да има план или идея как да се измъкне от дъното, но пък за сметка на това смята, че е безкрайно компетентен по въпросите на цяла Европа. Вземи направи някакъв успех в България поне да има минимална основа това, което говориш.

12082

12

zonevd

27.06 2016 в 00:06

Хе-хе Костов - Лаборанта по оценка на риска. Така го оцени риска за КТБ, че си държеше парите там. Но все акъл дава. "Европейски инвестиции и европейска собственост" - няма такива животни. Като иска инвестиции в България, вместо да си държи парите в КТБ, да ги беше инвестирал в производство и да беше създал работни места.

77927

10

El Commandante

26.06 2016 в 22:29

Кои са тея поборници за ново турско робство бе, КАДЕ са се скрили бе мамито им аз гърбаво....

29216

8

Лопе де Вега

26.06 2016 в 21:32

При всичките ми резерви - този път Костов е 100% прав. Най.доброто решение за България е това - заздравяване на съюза и сериозни промени. Всичко друго ни осъжда на съветско или турско робство. Каквото предпочитате.

Стринке Минке, твоето обоняние не е най-важното днес. Кажи по-същество кое е по-добро за България.

Поздрав!