Победителят от Brexit

Инго Мантойфел - DW 26 юни 2016 в 16:02 14585 52

Снимка Кремъл - пресслужба

Кремъл тайничко ликува и рони крокодилски сълзи за „ах, тъй нещастната Европа”, която се разпада. Рискованата игра на Путин този път постигна целта-максимум на руската външна политика, пише в коментара си Инго Мантойфел.

Към печелившите от британското решение спадат не само Найджъл Фараж и останалите евроскептици от ЕС като Геерт Вилдерс в Холандия или Марин Льо Пен във Франция. Сред тях се нарежда и руският президент Владимир Путин. Той самият, разбира се, едва ли ще го признае публично, защото обича да се представя като голям държавник, който реагира с премерен и сдържан дипломатичен език. Затова пък в контролираните от Кремъл телевизионни канали се леят злоради крокодилски сълзи по повод станалото. Държавните руски медии не от вчера пропагандират един отрицателен образ – този на разлагащия се ЕС.

Путиновият "Интернационал на популистите"

У много руснаци британското желание за излизане от ЕС буди спомени за разпадането на Съветския съюз. Брекзитът наистина е исторически водораздел в Европа, но той не може да доведе до онзи тотален срив на държавния и икономически ред, какъвто преживяхме след разпадането на Съветския съюз. Тъкмо тази истина обаче умело се премълчава пред руските зрители, на които кремълските пропагандатори разправят какви ли не приказки за нещастната, разсипана Европа. С този метод се отвлича вниманието на руските граждани от кризата в собствената им страна и се заздравява монополът на управляващия чиновнически елит в Русия.

Русия, разбира се, не е виновна за разрастването на популистките настроения в Европа или в САЩ. Причините са свързани с най-разнообразни демографски, политически и социално-икономически фактори. През последните години обаче Кремъл забележимо активизира усилията си в подкрепа на различни популистки и евроскептични сили - било под формата на кредит, отпуснат от една руско-чешка банка на "Националния фронт" на Марин Льо Пен, или под формата на крайно доброжелателни информации за ЮКИП на Найджъл Фараж или за шотландското движение за независимост.

С поддържането на популистките тенденции в Европа, независимо дали са десни или леви, се подкопава стабилността и дееспособността на ЕС. Логиката, която следва Кремъл, е следната: растящото разцепление на Европа дава на Русия шансове да постигне по-добри резултати в преговорите с ЕС - най-вече относно евентуалната отмяна на европейските санкции.

Постигната беше руската цел-максимум

Много по-голямо значение има това, че благодарение на решението на Великобритания за излизане от ЕС, руската външна политика постигна своята цел-максимум: в близките години ЕС ще бъде зает предимно със своите вътрешни проблеми и всякакъв прием на нови членове в момента е просто немислим.

Лошата новина за всички украинци, молдовци и грузинци, както и за някои граждани на Западните Балкани е, че британският референдум твърде много ги отдалечи от възможността да влязат в ЕС. Дори отмяната на визовия режим за украинците и грузинците вероятно ще се окаже почти невъзможна. С други думи - европейската перспектива за страни като Украйна, Молдова или Грузия на първо време е унищожена. И макар че едва ли ще се намери някой европейски политик, който да го признае публично, но фактът си е факт: британското решение косвено отхвърли тези държави в бившата руска зона на влияние. А това по безспорен начин превръща руския президент Путин в победител от британския референдум.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12285

54

Красимир

27.06 2016 в 22:40

Само като погледнах заглавието и снимката си викам - тва може да изкочи само от DW :D

63994

52

Red or Dead

27.06 2016 в 00:39

Проф, ми това си е точно като с референдума в ингилизко бе, оказа се, че щом е спечелен от.....“НЕПРАВИЛНИТЕ“, значи обезателно нещо не е както трябва, по същия начин се почва едно безкрайно носене на води из разни кладенци, едно вселенско скимтене и мяучене, ма ти кво очакваш от “умните..красивите...“....тия избиха рибата с покъртителното си лицемерие..пошлост..притворство...двойни...тройни стандарти.....продадоха майките и бащите си за да се присламчат безогледно на софрата...

63994

51

Red or Dead

27.06 2016 в 00:31

““““.....важното е някой да те прочете, а не само да гледа числата ....“““““““““


Абсолютно си ПРАВ!!

Само, че някой/И са развили от известно време ФОБИЯ от тези числа:):):).....сън не ги хваща.......

77927

50

El Commandante

27.06 2016 в 00:30

Което си е така, си е така....

13277

48

66

27.06 2016 в 00:15

@ Izalina
тия с десетките хиляди рейтинг
с едно кликане ти слагат -10 при гласуване

важното е някой да те прочете, а не само да гледа числата ....

13277

47

66

27.06 2016 в 00:12

където България членува - разпад

византийската империя се разпадна

турската империя се разпадна

съветската империя се разпадна

СИВ се разпадна

ЕС се разпадна

синдром некакъв ?!

77927

46

El Commandante

27.06 2016 в 00:11

Нема смисъл, там още по-бързо ше те разкрият ква си шушумига...